|

Ruszył kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego

Craft making cheese

Kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” rozpocznie się już w najbliższym czasie. 

Pierwszy zjazd odbędzie się już w ten weekend, zaś ostatni odbędzie się pod koniec lipca. Kurs zakończy się egzaminem. Czego będzie można się nauczyć na pierwszym zjeździe? 

MODUŁ 1 - Organizacja, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne  funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej

  • Aktualne akty prawne regulujące przetwórstwo żywności, ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego - wykład
  • Zasady związane z ochroną prawną znaków towarowych oraz  działaniami promocji marki - wykład
  • Charakterystyka elementów tworzenia i nadzorowania  dokumentacji produkcyjnej, systemowej i handlowej - wykład i ćwiczenia
  • Podstawowy rachunek kosztów dla prowadzonej działalności – wykład i ćwiczenia
  • Właściwe warunki techniczne, higieniczne oraz funkcjonalne dla serowarni farmerskiej/rzemieślniczej - wykład i ćwiczenia

Kurs jest częścią projektu, którego celem jest m.in. przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej podczas udziału w pilotażowym cyklu szkoleń dla zawodu serowara farmerskiego w okresie listopad 2020 – wrzesień 2021 podczas 10 szesnastogodzinnych zjazdów szkoleniowych.

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym projekcie? Sprawdź w zakładce Projekty realizowane w 2020-2021