Kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” rozpocznie się już w najbliższym czasie.
Pierwszy zjazd odbędzie się już w ten weekend, zaś ostatni odbędzie się pod koniec lipca. Kurs zakończy się egzaminem. Czego będzie można się nauczyć na pierwszym zjeździe?
MODUŁ 1 - Organizacja, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej
- Aktualne akty prawne regulujące przetwórstwo żywności, ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego - wykład
- Zasady związane z ochroną prawną znaków towarowych oraz działaniami promocji marki - wykład
- Charakterystyka elementów tworzenia i nadzorowania dokumentacji produkcyjnej, systemowej i handlowej - wykład i ćwiczenia
- Podstawowy rachunek kosztów dla prowadzonej działalności – wykład i ćwiczenia
- Właściwe warunki techniczne, higieniczne oraz funkcjonalne dla serowarni farmerskiej/rzemieślniczej - wykład i ćwiczenia
Kurs jest częścią projektu, którego celem jest m.in. przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub własną działalnością w branży serowarskiej podczas udziału w pilotażowym cyklu szkoleń dla zawodu serowara farmerskiego w okresie listopad 2020 – wrzesień 2021 podczas 10 szesnastogodzinnych zjazdów szkoleniowych.
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym projekcie? Sprawdź w zakładce Projekty realizowane w 2020-2021