Zapraszamy do śledzenia drugiej konferencji Unii Europejskiej „Od Pola do Stołu — Wspólne budowanie zrównoważonego systemu żywnościowego”, która odbędzie się w dniach 14-15 października 2021 roku w formie online.
Wydarzenie będzie pełniło rolę forum, na polu którego toczyć się będą dyskusje na temat wyzwań i możliwości jakie stoją przed nami w związku z przechodzeniem na zrównoważone systemy żywnościowe na poziomie globalnym, a także kwestie dalszych obszarów interwencji, jak i bieżących wysiłków badawczych oraz innowacyjnych działań.
W maju 2020 r. Komisja przedstawiła swoją strategię „Od pola do stołu” jako jedno z kluczowych działań w ramach europejskiego zielonego ładu. Strategia ma przyczynić się do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r., a jednocześnie zmienić obecny unijny system żywnościowy na model zrównoważony.
[...]
Jest to coroczne spotkanie interesariuszy unijnych zainteresowanych pomocą w wytyczaniu ścieżki, jaką podążać będzie Unia Europejska na drodze do osiągnięcia zrównoważonego systemu żywnościowego.
Do włączenia się w debatę na temat postępów poczynionych we wdrażaniu strategii „od pola do stołu”, zaproszone są wszystkie zainteresowane osoby działające w ramach systemu żywnościowego, władze publiczne, organizacje międzynarodowe oraz działające oddolnie, podmioty zajmujące się badaniami i innowacjami oraz osoby zajmujące się kształtowaniem opinii publicznej.
Gospodarzami tegorocznej edycji są:
- komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides
- komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski
- komisarz ds. innowacji, badań naukowych, kultury, edukacji i młodzieży Mariya Gabriel.
Otwarcia konferencji dokona wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Frans Timmermans (możliwa aktualizacja).
[...]
Priorytetem [Od pola... — dop. autor] jest bezpieczeństwo żywnościowe, jednak strategia ma również:
- zapewnić – w ramach możliwości planety – wystarczającą podaż niedrogiej i pełnowartościowej żywności
- zmniejszyć o połowę korzystanie z pestycydów i nawozów oraz sprzedaż środków antydrobnoustrojowych
- zwiększyć ilość gruntów przeznaczanych na rolnictwo ekologiczne
- propagować bardziej zrównoważoną konsumpcję żywności i zdrowe odżywianie
- ograniczyć straty żywności i jej marnotrawienie
- przeciwdziałać fałszowaniu żywności w łańcuchu dostaw.
- poprawić dobrostan zwierząt.
Źródło: Strona Rady Unii Europejskiej
Wszystkie informacje o wydarzeniu, znajdują się oraz aktualizowane będą na stronie Komisji Europejskiej, w języku angielskim.
[]Tłum. własne]