|

Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego

Jak rozpoznać dobry ser? A może jak zrobić własny ser w domu? Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć produkty regionalne i tradycyjne, które są wytwarzane bez chemii, według starych przepisów i z zachowaniem subregionalnej specyfiki.

Z inicjatywy Samorządu Województwa Mazowieckiego i Biura Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich powstał przewodnik, który przedstawia wiele argumentów, że pyszne sery da się zrobić domowym sposobem! Smak i zapach własnoręcznie przygotowanych przysmaków są wyjątkowe. Przewodnik dedykowany jest tym, którzy tęsknią do wspaniałych, specyficznych serowych smaków - dowiedzą się z niego jak powstają sery, jak dobierać ich surowce, jak domowym sposobem je wytwarzać oraz jakie ich rodzaje wyszczególniamy.

Często światowe rynki podbijane są przez sery produkowane w europejskich regionach, a wiele polskich, regionalnych serów, które rozpływają się w ustach, powstaje nie w wielkich fabrykach, zaś w niewielkich, lokalnych gospodarstwach i manufakturach.

Zachęcamy do aktywnego wykorzystania wiedzy zawartej w przewodniku!

Smacznego!


Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę lub szukasz inspiracji - zajrzyj do biblioteki KSOW