|

Trzeci zjazd szkoleniowy w ramach operacji ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”

W miniony weekend (10.04.-11.04.) odbył się trzeci zjazd w ramach szkoły serowarstwa farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

Pierwszy dzień zjazdu  poświęcony był tematyce dotyczącej właściwości fizykochemicznych, technologicznych  oraz  jakości mleka serowarskiego. W ramach tego zagadnienia przeprowadzono 8 godzin wykładów z następujących tematów:

  • Charakterystyka składu chemicznego mleka różnych gatunków przeżuwaczy i właściwości poszczególnych komponentów
  • Parametry fizykochemiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Parametry mikrobiologiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
  • Charakterystyka wartości żywieniowej, prozdrowotnej mleka i jego właściwości alergizujących

W niedzielę odbyły się wykłady obejmujące zagadnienia z zakresu techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym:

  • Historia i znaczenie gospodarcze mlecznego użytkowania zwierząt. Metody hodowlane doskonalenia ras mlecznych. Przyrządy zootechniczne oraz wyposażenie pomieszczeń inwentarskich. Reprodukcja stada, struktura i obrót stada. Ocena wartości hodowlanej
  • Optymalizacja warunków bytowych  – dobrostan zwierząt, zabiegi zootechniczne. Analiza behawioru zwierząt – zachowania bólowe, stresowe, okołoporodowe. Praktyczne metody oceny zoohigienicznej  i funkcjonalnej obiektów inwentarskich
  • Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu przeżuwaczy. Zaburzenia metaboliczne – przyczyny, leczenia i zapobieganie. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie DLG

Wszystkie zajęcia ze względu na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejny zjazd planowany jest na 24-25.04.2021 r.