Trzeci zjazd szkoleniowy w ramach operacji ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”
W miniony weekend (10.04.-11.04.) odbył się trzeci zjazd w ramach szkoły serowarstwa farmerskiego realizowanej w ramach operacji pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.
Pierwszy dzień zjazdu poświęcony był tematyce dotyczącej właściwości fizykochemicznych, technologicznych oraz jakości mleka serowarskiego. W ramach tego zagadnienia przeprowadzono 8 godzin wykładów z następujących tematów:
- Charakterystyka składu chemicznego mleka różnych gatunków przeżuwaczy i właściwości poszczególnych komponentów
- Parametry fizykochemiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
- Parametry mikrobiologiczne kształtujące jakość mleka serowarskiego
- Charakterystyka wartości żywieniowej, prozdrowotnej mleka i jego właściwości alergizujących
W niedzielę odbyły się wykłady obejmujące zagadnienia z zakresu techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym:
- Historia i znaczenie gospodarcze mlecznego użytkowania zwierząt. Metody hodowlane doskonalenia ras mlecznych. Przyrządy zootechniczne oraz wyposażenie pomieszczeń inwentarskich. Reprodukcja stada, struktura i obrót stada. Ocena wartości hodowlanej
- Optymalizacja warunków bytowych – dobrostan zwierząt, zabiegi zootechniczne. Analiza behawioru zwierząt – zachowania bólowe, stresowe, okołoporodowe. Praktyczne metody oceny zoohigienicznej i funkcjonalnej obiektów inwentarskich
- Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu przeżuwaczy. Zaburzenia metaboliczne – przyczyny, leczenia i zapobieganie. Normowanie dawek pokarmowych dla zwierząt przeżuwających w systemie DLG
Wszystkie zajęcia ze względu na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejny zjazd planowany jest na 24-25.04.2021 r.