Aktualności

Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności…

Konsultacje publiczne - długoterminowa wizja dla obszarów wiejskich
Komisja Europejska prowadzi do końca listopada konsultacje społeczne w sprawie swojej nowej inicjatywy na rzecz długoterminowej wizji obszarów wiejskich.
Konsultacje mają na celu zebranie Państwa opinii na temat obecnych możliwości i wyzwań…

Dotacje na małe przetwórstwo i RHD
Od 26 października 2020 r. ARiMR przyjmuje wnioski w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny.

ARiMR: Pomoc dla posiadaczy chryzantem – najważniejsze informacje
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski o przyznanie pomocy dla posiadaczy chryzantem, którzy nie sprzedali tych kwiatów w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19.

Kolejne filmy instruktażowe dotyczące przetwórstwa żywności
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych filmów instruktażowych dotyczących przetwórstwa żywności. Filmy dotyczą przetwórstwa mięsa, które dodatkowo wzbogacone zostały o zagadnienia związane z MLO, RHD, sprzedaż bezpośrednią, zagadnienia związane z…

XI posiedzenie Grupy Roboczej ds. Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
1 października 2020 r. odbyło się XI posiedzeniu Grupy Roboczej do spraw Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Z uwagi na trwający stan epidemii COVID-19, spotkanie Grupy Roboczej ds. KSOW zostało przeprowadzone w formie online. Posiedzeniu…