Filmoteka
POLECANE FILMY

Wisła kulturalnie
Film promujący dobre praktyki rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich z wykorzystaniem walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych rzeki Wisły. Film powstał w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Rozwoju” projektu „Przywróćmy Wisłę mieszkańcom obszarów wiejskich” , obejmującego zagadnienia z zakresu zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, w tym rozwijania pozarolniczych funkcji gospodarki obszarów wiejskich czterech województw - Pomorskiego, Kujawsko-Pomorskiego, Mazowieckiego i Lubelskiego, nierozerwalnie związanych z Wisłą – Królową Polskich Rzek.

Warsztaty z przetwórstwa
Film instruktażowych dotyczących przetwórstwa żywności. Dotyczą przetwórstwa mięsa, które dodatkowo wzbogacone zostały o zagadnienia związane z MLO, RHD, sprzedaż bezpośrednią, zagadnienia związane z jakością i bezpieczeństwem żywności. Zaprezentowani zostali również przedsiębiorcy zajmujący się przetwarzaniem żywności, którzy wyróżniają się w swojej branży.
Film został zrealizowany w ramach operacji „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
POZOSTAŁE FILMY

Oszczędzają 100 tys. zł rocznie dzięki nawigacji
Gospodarstwo państwa Boruckich prowadzi uprawę rzepaku, pszenicy i ziemniaków na areale 1700 ha. Posiadają 13 nowoczesnych ciągników rolniczych. Większość z nich wyposażonych w nawigację. Pierwsze nadajniki zwróciły się w niecały rok. Akcja żniwna dzięki nowym technologiom przebiega sprawnie i daje duże oszczędności.
Temat filmu to: Nawigacje satelitarne w praktyce – wizyta w gospodarstwie produkującym zboża. Opracowano go w ramach cyklu: Rolnictwo precyzyjne z wykorzystaniem nawigacji satelitarnej
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Polskie ziemniaki smakują najbardziej
Łukasz Nowakowski, rolnik z miejscowości Orzeszkowo k. Środy Wlkp uprawia na 120 ha ziemniaki jadalne, które trafiają do marketów. Stawia przede wszystkim na polskie odmiany, bo one - jak przekonuje - smakują najbardziej. Bazuje na sadzeniakach - Lord i Denar (bardzo wczesne), Michalina (wczesna), a także Jurek (odmiana średniowczesna). O tym, jak dobrać odmiany do warunków klimatycznych i glebowych oraz jak przebiega hodowla nowych odmian opowiada Marcin Piekarski – specjalista z HZ Zamarte.
Temat filmu to: Wysokie plony dzięki zasadzeniu odpowiednich odmian - wizyta w gospodarstwie rolnym produkującym odmiany jadalne ziemniaków. Opracowano go w ramach cyklu: Ziemniaki - ograniczanie ryzyka niepowodzenia produkcji tej rośliny poprzez stawianie na właściwe odmiany i sięganie po kwalifikowany materiał siewny
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Sprawdzone odmiany dobrze plonują
Dr Tomasz Lenartowicz, kierownik Pracowni WGO Roślin Okopowych i Kukurydzy w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej opowiada o postępie genetycznym, jaki zachodzi przy produkcji nowych odmian ziemniaków oraz o konieczności stosowania kwalifikowanego materiału siewnego. Analizuje sytuację na rynku odmian skrobiowych, jadalnych i tych przeznaczonych na frytki. O wymaganiach dla tych ostatnich mówi Stefan Jankowiak – specjalista z gospodarstwa JAGROL. W gospodarstwie trwa zbiór ziemniaków z zastosowaniem najnowocześniejszych technologii.
Temat filmu to: Korzyści dla rolnika i środowiska wynikające z zakupu odpowiedniej odmiany ziemniaków. Opracowano go w ramach cyklu: Ziemniaki - ograniczanie ryzyka niepowodzenia produkcji tej rośliny poprzez stawianie na właściwe odmiany i sięganie po kwalifikowany materiał siewny
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Po fitobiotykach świnie mają apetyt i większą odporność
Aby zgłębić temat fitobotyków w praktyce, udaliśmy się na gospodarstwo państwa Barbary i Ryszarda Kasperkiewiczów do Nowej Kakawy koło Kalisza. Fitobiotyki u swoich 2000 sztuk świń stosują od 3 lat. Pan Ryszard, spytany o ich zalety, mówi: - Dzięki stosowanym fitobiotykom nie używamy antybiotyków. Wymogi Unii Europejskiej mówią, że od 2022 roku antybiotyki mają zostać zabronione, więc tym bardziej uważam, że powinno się stosować fitobiotyki.
Temat filmu to: Fitobiotyki w żywieniu trzody chlewnej. Wizyta w gospodarstwie produkującym trzodę chlewną. Porady zootechnika. Opracowano go w ramach cyklu: Nowoczesne rozwiązania w zakresie żywienia świń, wpływające na zdrowotność stada oraz ekonomię produkcji - jako alternatywa dla stosowania antybiotyków
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Pracownik zawiódł niejednokrotnie, robot jeszcze nigdy
Areał 120 ha i 360 sztuk bydła, w tym 160 krów mlecznych. Kilka miesięcy temu właściciele gospodarstwa mogącego pochwalić się takimi liczbami, zdecydowali się na zamontowanie autonomicznego systemu zadawania paszy. Kosztowało ich to w sumie milion złotych, ale są bardzo zadowoleni.
Temat filmu to: Autonomiczny system zadawania paszy - wizyta w gospodarstwie korzystającym z tego typu urządzenia. Opracowano go w ramach cyklu: Innowacje w hodowli bydła mlecznego
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

W bezpiecznym gospodarstwie mniejsze ryzyko upadków
Aby zapobiegać niebezpiecznym upadkom w gospodarstwie rolnym, trzeba zadbać o właściwe stosowanie drabin, podestów, rusztowań. Ważne są też: odpowiednia nawierzchnia, oznakowanie nierówności oraz stosowanie obuwia eliminującego poślizgi.
Rolnik, stojąc na łyżce koparki, chciał przyciąć drzewo. Zmarł wskutek odniesionych obrażeń...
Inny gospodarz zaganiał bydło - szedł w gumofilcach po trawiastej nawierzchni. Poślizgnął się w trakcie ucieczki, kiedy zaatakował go jeden z byków. Nie miał szans...
Temat filmu to: Ochrona przed upadkami na terenie gospodarstwa rolnego. Porady specjalisty z zakresu BHP zKRUS. Opracowano go w ramach cyklu: Bezpieczeństwo w rolnictwie. Korzystanie z nowoczesnych maszyn, innowacyjnych środków produkcji, systemów i materiałów używanych w rolnictwie w bezpieczny sposób.
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Do karmienia krów nie używa się kukurydzy
Jan i Ryszard Zabłoccy uprawiają 32 ha i utrzymują 30 krów mlecznych. Już od 9 lat karmią zwierzęta praktycznie tylko sianokiszonką i sianem. Nie używają w ogóle kiszonki z kukurydzy. Ich krowy uzyskują średnio wydajność na poziomie 7.300 kg.
Temat filmu to: Wizyta w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne, w którym przygotowywany jest TMR bez kukurydzy. Opracowano go w ramach cyklu: Więcej mleka, mniejsze nakłady, monitorowanie żywienia – TMR, mikroklimat, innowacyjna genetyka
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Pszenica ozima. Dobra odmiana to podstawa
Na polu Jerzego Łosia, rolnika z miejscowości Kuklice na Dolnym Śląsku, w tym roku pojawiła się odmiana Błyskawica. Rolnik przy jej wyborze sugerował się wynikami niezależnych badań, prowadzonych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej.
Temat filmu to: Wysokie plony dzięki zasianiu odpowiednich odmian - wizyta w gospodarstwie rolnym produkujacym pszenicę ozimą. Opracowano go w ramach cyklu: Zboża ozime - zalety wykorzystania kwalifikowanego materiału siewnego oraz nowych odmian dostosowanych do potrzeb i możliwości gospodarstwa.
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Dezynfekcja pojazdów chroni przed ASF
Bioasekuracja nie dotyczy tylko chlewni, ale także pojazdów, które przewożą paszę i zwierzęta. Jak profesjonalnie czyścić te pojazdy sprawdzamy na myjni Edyty i Jacka Młynarczyka.
Temat filmu to: Bioasekuracja pojazdów służących do przewozu paszy oraz zwierząt. Porady specjalistów zajmujących się profesjonalnie czyszczeniem i dezynfekcją pojazdów. Opracowano go w ramach cyklu: Nowoczesne rozwiązania z zakresu bioasekuracji - jako profesjonalnej i najskuteczniejszej ochrony przed współczesnymi zagrożeniami w gospodarstwach produkujących trzodę chlewną.
Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej