Filmoteka

POLECANE FILMY

POZOSTAŁE FILMY

„Gęś w skowronkach” odcinek 5 - Walory gęsiny jako mięsa

W piątym odcinku programu, razem z ekspertami, opowiemy o walorach zdrowotnych gęsiny jako mięsa. Zwrócimy uwagę na korzyści płynące z ekologicznego sposobu hodowli gęsi. Materiał z przykładem dobrych praktyk.

W części drugiejGęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 4 - Społeczny wymiar przyzagrodowego chowu gęsi

Ukazanie problemu wykluczenia społecznego kobiet niepracujących i przedstawienie przyzagrodowego chowu gęsi jako szansy na jego uniknięcie. Pokazanie, że przyzagrodowy chów gęsi, nie tylko z powodu zwiększenia dochodów, może się rolnikom opłacić, w szczególności tym, którzy posiadają niewielkie gospodarstwa. Materiał z przykładem dobrych praktyk.

W części drugiejGęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).  Film powstał w ramach projektu Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 3 - Efektywność chowu gęsi

Ukazanie przyzagrodowego chowu gęsi jako intratnego zajęcia. Omówienie możliwych kanałów zbytu mięsa, produktów przetworzonych – w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz pierza i puchu. Omówienie czynników decydujących o końcowej jakości produktu i efekcie ekonomicznym: właściwy dobór piskląt i żywca, transport
i odchów, dobór pasz. Materiał z przykładem dobrych praktyk.

W części drugiejGęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 1 - Historia przyzagrodowego chowu gęsi w Polsce.

Ogólne wprowadzenie do tematu. W pierwszym odcinku przedstawimy historię przyzagrodowego chowu gęsi w Polsce. Ukażemy gęsinę jako produkt tradycyjny,
o wysokim potencjale do chowu w różnych regionach i warunkach. Opowiemy
o możliwościach wykorzystania gęsi – mięso, pierze i puch i możliwych kanałach dystrybucji produktów, w tym o handlu zagranicznym. Ukazanie przyzagrodowego chowu gęsi jako możliwości zwiększenia dochodów gospodarstwa i uniknięcia wykluczenia społecznego kobiet niepracujących. Ukazanie powodów rosnącego zapotrzebowania na produkty wysokiej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów.

W części drugiejGęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).

Film powstał w ramach projektu Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi

„Gęś w skowronkach” odcinek 2 - ABC chowu przyzagrodowego gęsi

W materiale wskażemy z ekspertami, jak wprowadzić w gospodarstwie chów przyzagrodowy gęsi i umiejętnie go rozwijać, dbać o dobrostan gęsi, a także docelowo o jakość gęsiny. Materiał z przykładem dobrych praktyk.

W części drugiejGęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przezFundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Tradycja i rozwój

Reportaż z konferencji i konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Film powstał w ramach projektu Tradycja i rozwój - więcej informacji na stronie

Gęś na językach - felieton 3

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.

Gęś na językach - audycja 3

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.

Gęś na językach - felieton 2

Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.