Filmoteka

POLECANE FILMY

POZOSTAŁE FILMY

Dobre geny = więcej mleka

Ferma bydła mlecznego Top Farms Głubczyce nasienie seksowane stosuje już od 15 lat. Daje to niemal stuprocentową pewność, że w następnym pokoleniu bydła urodzi się jałówka. Ferma utrzymuje stado około 2 tys. krów mlecznych. Średnio mlecznice uzyskują wydajność 11 tys. kg

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Temat filmu to: Wizyta w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne - innowacje genetyczne - embriotransfer, nasienie seksowane. Opracowano go w ramach cyklu: Więcej mleka, mniejsze nakłady, monitorowanie żywienia - TMR, mikroklimat, innowacyjna genetyka

Dzięki pompie ciepła oszczędza na ogrzewaniu

Sławomir Bułaś prowadzi gospodarstwo w miejscowości Kolno, położonej w woj. kujawsko-pomorskim. W ostatnim czasie rolnik  zainwestował w instalację grzewczą z wykorzystaniem pompy ciepła. - Gdy podliczyłem zużycie i przeliczyłem je  na uśrednioną cenę energii elektrycznej, okazało się, że ogrzewanie w tym okresie kosztowało mnie około 2,8 tys. zł – mówi rolnik.

Temat filmu to: Pokaz praktyczny w gospodarstwie, które korzysta z pomp ciepła. Opracowano go w ramach cyklu: Odnawialne źródła energii w rolnictwie

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Właściwa temperatura - ważny element w hodowli świń/ Maty grzeją brzuszki prosiąt - przepis na sukces hodowcy świń

Adam Kanturski ma łącznie 150 macior. Produkcja - prowadzona w cyklu zamkniętym - wynosi od 3,5 do 4 tys. tuczników rocznie. W tym roku rolnik zainwestował w postawienie nowej chlewni nastawionej na produkcję prosiąt. Dba o zachowanie właściwej temperatury w chlewni, gdyż ma to niebagatelne znaczenie dla prowadzonej produkcji, jej efektywności.

Temat filmu to: Zachowanie właściwej temperatury w nowoczesnej chlewni - wizyta u producenta prosiąt. Opracowano go w ramach cyklu: Temperatura w pomieszczeniach inwentarskich - jak wykorzystać nowoczesne technologie, materiały i urządzenia dla zwiększenia dobrostanu i produktywności.

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Karmi byki wysokoenergetyczną kiszonką z kukurydzy

Józef Nowicki karmi bydło wysokoenergetyczną kiszonką z kukurydzy. Pozyskuje ją z odpowiednio dobranych odmian. Jego gospodarstwo obejmuje 100 hektarów, połowa areału osiewana jest kukurydzą.

Temat filmu to: Wysokie plony dzięki zasianiu odpowiednich odmian - wizyta w gospodarstwie rolnym produkującym żywiec wołowy, w którym kukurydza stanowi jedno z podstawowych źródeł paszy. Opracowano go w ramach cyklu: Dobór właściwych odmian i sięganie po kwalifikowany materiał siewny - elementami decydującymi o powodzeniu produkcji kukurydzy

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Więcej mleka dzięki nowej technologii cięcia kukurydzy

2300 ha, 1270 krów mlecznych. Tak potężne jest gospodarstwo Fortune Cieszymowo, które może się pochwalić średnią wydajnością mleczną stada krów na poziomie 12.800 kg. W ostatnim czasie mlecznice osiągają jeszcze lepsze wyniki, dzięki innowacyjnej technologii cięcia kukurydzy.

Temat filmu to: Wizyta w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne, w którym kukurydza na kiszonkę zbierana jest w technologii Shredlage.  Opracowano go w ramach cyklu: Więcej mleka, mniejsze nakłady, monitorowanie żywienia - TMR, mikroklimat, innowacyjna genetyka

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Bioasekuracja na etapie projektowania chlewni

Andrzej Gacioch i Mariusz Gacioch utrzymują 220 loch w cyklu zamkniętym. Planując  postawienie nowoczesnej chlewni, zdawali sobie sprawę z tego, jak ważne jest zachowanie wszelkich wymogów dotyczących bioasekuracji.

Temat filmu to: Bioasekuracja na etapie projektowania budynku inwentarskiego. Porady specjalisty zajmującego się budową i wyposażaniem chlewni z zakresu rozmieszczenia poszczególnych pomieszczeń w chlewni w taki sposób, by zapewnić jak największe bezpieczeństwo fitosanitarne. Opracowano go w ramach cyklu: Nowoczesne rozwiązana z zakresu bioasekuracji - jako profesjonalnej i najskuteczniejszej ochrony przed współczesnymi zagrożeniami w gospodarstwach produkujących trzodę chlewną

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

1300 ha obsługują tylko 4 ciągniki. Uprawa bezorkowa

Odwiedzamy gospodarstwo firmy Tech-Kom, na polach którego od 2012 roku stosowana jest uprawa bezorkowa. Pozwala oona zatrzymać więcej wody w glebie, ale sprawia również, że areał 1300 ha obrabiany jest przez zaledwie cztery ciągniki, które obsługiwane są przez dwóch pracowników.

Temat filmu to: Wizyta w gospodarstwie korzystającym z uprawy bezorkowej na lepszych ziemiach (pod uprawy takie jak: rzepak, burak, kukurydza).  Opracowano go w ramach cyklu: Innowacyjne metody uprawy sposobem na suszę

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Właściwa temperatura w kurniku – kluczowy element hodowli

Zachowanie właściwej temperatury jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju i przyrostu wagi oraz do zapewnienia właściwego ogólnego dobrostanu drobiu. Przekonujemy się o tym, odwiedzając gospodarstwo  Roberta Drosta   zajmującego się tuczem kaczek i brojlerów kurzych.

Temat filmu to: Zachowanie właściwej temperatury w nowoczesnym kurniku - wizyta u producenta drobiu. Opracowano go w ramach cyklu: Temperatura w pomieszczeniach inwentarskich - jak wykorzystać nowoczesne technologie, materiały i urządzenia dla zwiększenia dobrostanu i produktywności.

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej

Robi kiszonkę ze 170 hektarów kukurydzy

Kiszonka z kukurydzy to główna pozycja w menu krów mlecznych Piotra Doligalskiego, rolnika z Kowrozu (woj. kujawsko-pomorskie), który gospodaruje na areale ponad 900 ha. Pan Piotr w swoim gospodarstwie ma 900 sztuk bydła. 400 sztuk z tego stanowią krowy.

 

Temat filmu to: Wysokie plony dzięki zasianiu odpowiednich odmian - wizyta w gospodarstwie rolnym produkującym kukurydzę na kiszonkę. Opracowano go w ramach cyklu: Dobór właściwych odmian i sięganie po kwalifikowany materiał siewny - elementami decydującymi o powodzeniu produkcji kukurydzy.

 

Film powstał w ramach projektu „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski - dowiedz się więcej