Filmoteka

POLECANE FILMY

POZOSTAŁE FILMY

Produkujemy eko

Bohaterami filmu są rolnicy i przetwórcy z branży
warzywniczo-owocowej, nabiałowej oraz mięsnej, którzy opowiadają o swoich doświadczeniach
z produkcją ekologiczną. Z filmu dowiadujemy się
na czym polega produkcja ekologiczna i czym różni się od
konwencjonalnych metod wytwarzania żywności. Poruszane są zagadnienia
związane ze sposobami zbytu wytwarzanych produktów, w tym poprzez
krótkie łańcuchy dostaw. Zawarto w nim również informacje dotyczące
znakowania żywości na zgodność z wymogami i kryteriami rolnictwa
ekologicznego a także zaakcentowano pozytywne oddziaływanie rolnictwa
ekologicznego na środowisko przyrodnicze.

Film powstał w ramach realizacji projektu JEMY EKO.

Zainspruj się dziedzictwem - reportaż

Materiał powstał w ramach projektu pt. "Zainspiruj się dziedzictwem" realizowanego przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą. Reportaż promuje dziedzictwo kulturowe, kulinarne, folklor, zwyczaje i tradycje na obszarach wiejskich.

MLO - czyli o czym musimy pamiętać. Obowiązki przedsiębiorcy

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO".W odcinku pojawiają się odpowiedzi na najczęściej zadawane przez rolników pytania. Objaśnione zostaną m.in. sprawy kadrowe. Ponadto pojawi się pytanie dot. możliwości łączenia działalności MLO z ubojnią rolniczą w celu pozyskania mięsa.

MLO - Pierwszy krok do założenia działalności

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku znajdują się informacje nt. wymogów weterynaryjnych, jakie należy spełnić w MLO, a także branże w jakich można założyć MLO. W filmie pojawiają się również informacje dotyczące działań formalnych zmierzających do założenia MLO. 

MLO - Nasz biznesplan i projekt technologiczny

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". Aby z powodzeniem rozpocząć działalność należy przygotować odpowiedni biznesplan, porad jak go przygotować udziela ekspert. W materiale przedstawione są również m.in. informacje dotyczące tego, które zakłady mogą skorzystać z odstępstw od niektórych wymagań higienicznych.

MLO To się uda!

Film powstał w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku przedstawieni zostali producenci rolni, którzy z powodzeniem prowadzą swoją działalność na zasadach MLO. Opowiadają co było kluczem ich sukcesu, podpowiadają na co należy zwracać szczególną uwagę przyprowadzeniu tego typu działalności.

MLO Gdzie sprzedawać swoje produkty?

Film powstał w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". Odcinek przedstawia producentów MLO, którzy dostarczają i sprzedają swoje produkty. Poprzez ukazanie przykładów prowadzenia działalności, widz - przyszły producent MLO może poznać skuteczne kanały sprzedaży produktów.

Kiedy warto przejść z RHD do MLO?

Film powstał w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO" . Znajdują się w nim podstawowe informacje charakteryzujące MLO, skala produkcji i dochodu. Przedstawione są również różnice między RHD a MLO. Ukazanie są sylwetki rolników, którzy zdecydowali się na MLO.

LEADER dziś i jutro - konferencja podsumowująca wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w latach 2016-2018 i perspektywy po roku 2021

Relacja z konferencji podsumowującej wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w latach 2016-2018 i perspektywy po 2021. Konferencja zorganizowana przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej.