Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.gov.pl

English 
baner

Biblioteka

OBEJRZYJ
Rolnicy w systemach jakości żywności
2015

Jakie certyfikaty krajowe i międzynarodowe może posiadać żywność produkowana przez rolnika? Jakie warunki należy spełnić aby produkty z gospodarstwa posiadały certyfikat? Czym wyróżniają się produkty z certyfikatem? Czy opłacalne jest wytworzenie produktów certyfikowanych? Jak promować produkty wysokiej jakości? Na te i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdą Państwo w filmie „Rolnicy w systemach jakości żywienia”.

 

"Innowacje w rolnictwie" to cykl filmów prezentujących ciekawe przedsięwzięcia zrealizowane na obszarach wiejskich, służące rozwojowi przedsiębiorczości oraz ochronie środowiska naturalnego. Wywiadów do filmów udzielili rolnicy oraz przedsiębiorcy, którzy nie bali się podjąć nowych wyzwań, odnieśli sukces i mogą stanowić wzór przedsiębiorczości dla innych. W odcinkach pokazane zostały dobre, a do tego innowacyjne praktyki, mające zastosowanie w polskich gospodarstwach rolnych - działania związane z alternatywnymi działami produkcji rolnej, z produkcją żywności dobrej jakości, z innowacyjnymi metodami produkcji pozwalającej na ochronę bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym oraz innowacje związane z ochroną klimatu poprzez zastosowanie alternatywnych źródeł energii. Filmy, dzięki treściom edukacyjnym w nich zawartych, to także ciekawy materiał do wykorzystania podczas szkoleń dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.

Cykl pokazuje również to, jak zmieniają się obszary wiejskie dzięki środkom unijnym, w tym z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

OBEJRZYJ
Jabłecznik czyli cydr polski
2015

W odcinku poświęconym cydrowi pokazane zostały uprawy sadownicze i zakład przetwórczy wytwarzający niskoalkoholowe napoje z owoców. Przedstawione zostały także doświadczenia rolnika/przetwórcy w zakresie otrzymywania zezwoleń na produkcję wyrobów alkoholowych oraz odtwarzania polskiego rynku cydru. Z programu dowiemy się m.in. dlaczego produkcja cydru jest opłacalna, kiedy jest opłacalna, jaki surowiec przeznacza się na cydr?

 

"Innowacje w rolnictwie" to cykl filmów prezentujących ciekawe przedsięwzięcia zrealizowane na obszarach wiejskich, służące rozwojowi przedsiębiorczości oraz ochronie środowiska naturalnego. Wywiadów do filmów udzielili rolnicy oraz przedsiębiorcy, którzy nie bali się podjąć nowych wyzwań, odnieśli sukces i mogą stanowić wzór przedsiębiorczości dla innych. W odcinkach pokazane zostały dobre, a do tego innowacyjne praktyki, mające zastosowanie w polskich gospodarstwach rolnych - działania związane z alternatywnymi działami produkcji rolnej, z produkcją żywności dobrej jakości, z innowacyjnymi metodami produkcji pozwalającej na ochronę bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym oraz innowacje związane z ochroną klimatu poprzez zastosowanie alternatywnych źródeł energii. Filmy, dzięki treściom edukacyjnym w nich zawartych, to także ciekawy materiał do wykorzystania podczas szkoleń dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.

Cykl pokazuje również to, jak zmieniają się obszary wiejskie dzięki środkom unijnym, w tym z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

OBEJRZYJ
A może bydło mięsne?
2015

W  programie pokazane zostały trzy rasy bydła mięsnego o najlepszym przystosowaniu do hodowli w naszym kraju. Omówione zostały również warunki utrzymania zwierząt, odporność każdej rasy, zalety hodowli. Film promuje także naturalny wypas bydła na terenach pastwiskowych unikalnych pod względem przyrodniczo-krajobrazowym z zachowaniem bioróżnorodności na tym obszarze.

 

"Innowacje w rolnictwie" to cykl filmów prezentujących ciekawe przedsięwzięcia zrealizowane na obszarach wiejskich, służące rozwojowi przedsiębiorczości oraz ochronie środowiska naturalnego. Wywiadów do filmów udzielili rolnicy oraz przedsiębiorcy, którzy nie bali się podjąć nowych wyzwań, odnieśli sukces i mogą stanowić wzór przedsiębiorczości dla innych. W odcinkach pokazane zostały dobre, a do tego innowacyjne praktyki, mające zastosowanie w polskich gospodarstwach rolnych - działania związane z alternatywnymi działami produkcji rolnej, z produkcją żywności dobrej jakości, z innowacyjnymi metodami produkcji pozwalającej na ochronę bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym oraz innowacje związane z ochroną klimatu poprzez zastosowanie alternatywnych źródeł energii. Filmy, dzięki treściom edukacyjnym w nich zawartych, to także ciekawy materiał do wykorzystania podczas szkoleń dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.

Cykl pokazuje również to, jak zmieniają się obszary wiejskie dzięki środkom unijnym, w tym z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

POBIERZ
Wiejska Polska. Przedsiębiorcza Wieś
2014

Publikacja pokonferencyjna konferencji „Wiejska Polska. Przedsiębiorcza wieś”, która odbyła się w Koninie i Licheniu 5-6 lipca 2014 r. Konferencja  zgromadziła ponad pięciuset wiejskich liderów i przedstawicieli publicznych instytucji zajmujących się sprawami wsi.

Spis treści:

  1. Oblicza przedsiębiorczości (przejawy działalności gospodarczej z uwzględnieniem turystyki wiejskiej i agroturystyki – przegląd dobrych praktyk zaprezentowanych podczas konferencji „WIEJSKA POLSKA. Przedsiębiorcza wieś” z podkreśleniem roli kobiet na wsi.
  2. Organizacje wspierające przedsiębiorczość, turystykę wiejską i zrównoważony rozwój. Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości i wybrane rekomendacje.
  3. Stanowisko uczestników konferencji „WIEJSKA POLSKA. Przedsiębiorcza wieś” w sprawie przedsiębiorczości z uwzględnieniem turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz zrównoważonego rozwoju.
  4. Uwarunkowania i rekomendacje dotyczące rozwoju przedsiębiorczości z uwzględnieniem turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz zrównoważonego rozwoju w okresie 2014-2020 (opracowanie na podstawie rozporządzeń Rady oraz polskich strategii i programów dotyczących rozwoju obszarów wiejskich w latach 2014-2020).
POBIERZ
W krainie lubelskich produktów tradycyjnych
2014

Trzecia edycja katalogu lubelskich produktów tradycyjnych. Wiele z przedstawionych w publikacji przysmaków często wyrabianych jest w małych ilościach przy wykorzystaniu tradycyjnych metod produkcji. Te z kolei nierzadko  bywają swoistym ceremoniałem. To właśnie dzięki niemu mieszkańcy i turyści odwiedzający Lubelszczyznę odkrywają jej smaki na nowo. W katalogu znaleźć można blisko dwieście produktów i potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub takich, które za chwilę się na niej znajdą. Dzięki tej publikacji poznać można najbardziej charakterystyczne produkty regionu - tradycyjnie wędzone wędliny, chleby wypiekane zgodnie z recepturami przekazywanymi od pokoleń, czy aromatyczne nalewki. W katalogu nie zabraknie też publikacji poświęconej znanemu już w całej Europie cebularzowi lubelskiemu.

POBIERZ
Najważniejsze choroby buraka cukrowego. Najważniejsze szkodniki w uprawie kukurydzy
2014

POBIERZ
Odpoczywaj na wsi, naturalnie! Wypoczynek u rolnika
2014

Folder  serii "Odpoczywaj naturalnie..." powstał w ramach projektu pn. "Promocja turystyki wiejskiej" zrealizowanego w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2012-2013. W folderze zaprezentowana jest wyspecjalizowana, cechująca sie wysoką jakością usług oferta agroturystyczna obejmująca teren całego kraju.

Portale regionalne
mapa

 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
   |    copyright KSOW 2009