Aktywizacja społeczności lokalnej w projektach rozwoju obszarów wiejskich.
Partner KSOW: Politechnika Warszawska Wydział Geodezji i Kartografii, Fundacja Socjometr Laboratorium Rozwiązań Społecznych, Miechowskie Stowarzyszenie Gmin Jaksa Lokalna Grupa Działania
Czas trwania projektu: 01.05.2021-20.10.2021
Budżet projektu: 44 833,70 zł
Odbiorcy projektu:
- 40 osób wybranych spośród mieszkańców obszarów wiejskich z obiektów na których przeprowadzane będą w scalenia gruntów zainteresowanych tematyką zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich:
- 10 os. z obiektu scaleniowego położonego w województwie podlaskim;
- 10 os. z obiektu scaleniowego położonego w województwie podkarpackim;
- 10 os. z obiektu scaleniowego położonego w województwie małopolskim;
- 10 os. z obiektu scaleniowego położonego w województwie dolnośląskim.
- Szkolenia dla producentów serów, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej z województw: dolnośląskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego.
- Wyjazdy studyjne dla producentów serów, osób związanych z branżą serowarską i/lub osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w branży serowarskiej, przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (osoby, które zajmują się rozwojem branży serowarskiej). Wśród ww. grupa pochodziła z następujących województw: dolnośląskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego.
Działania i efekty projektu
- Wyjazd studyjny do Hiszpanii (16.08.-22.08.2021 r.).
- Uczestnicy zdobyli wiedzę w zakresie organizacji, produkcji i funkcjonowania serowarstwa farmerskiego w Hiszpanii (Astoria, Galicja). Dodatkowo podczas przemieszczania się pomiędzy poszczególnymi serowarniami zrealizowano łącznie cztery godziny szkoleń z zakresu przetwórstwa mleka i serowarstwa w tematach: „Właściwości, przydatność technologiczna oraz wykorzystanie w serowarstwie mleka pozyskanego od drobnych przeżuwaczy (mleko kozie i owcze)” oraz „Charakterystyka i technologia produkcji serów hiszpańskich tj. Cabrales, Majorero, Manchego, La Serena i San Simon”.
- Wyjazd studyjny do Francji (13.09.-19.09.2021 r.).
- Podczas wyjazdu uczestnicy zostali zapoznani z technologią wytwarzania serów z przerostem i porostem pleśni we francuskim serowarstwie. Zrealizowano 9 wizyt studyjnych w serowarniach/gospodarstwach/fermach usytuowanych we francuskiej Owernii (Auvergne). Wizyty pozwoliły na bezpośrednią obserwację procesów technologicznych, wymianę doświadczeń i weryfikację rozwiązań technologicznych stosowanych do produkcji serów w odwiedzanych miejscach. Podczas wyjazdu uczestnicy wzięli również udział w wykładach z następujących tematów: „Jakość mleka wykorzystywanego w serowarstwie”, „Charakterystyka i technologia produkcji serów z przerostem pleśni”, „Charakterystyka i technologia produkcji serów z porostem pleśni”
- Cykl szkoleń (wykłady on-line, stacjonarnie oraz zajęcia praktyczne i laboratoryjne).
- Szkolenia o temacie „Szkoła Serowarstwa Farmerskiego” obejmujący 10 dwudniowych modułów szkoleniowych (łącznie 160 godz.). Zdobyta wiedza oraz umiejętności praktyczne uczestników zostały zweryfikowane podczas egzaminu składającego się z dwóch części. Pierwszego dnia uczestnicy rozwiązali test składający się z 50 pytań, który obejmował zagadnienia sprawdzające wiedzę z bloków tematycznych realizowanych w ramach kursu, tj. m.in. właściwości fizykochemiczne, technologiczne i jakość mleka serowarskiego, technika pracy hodowlanej, technologia produkcji serów, aspekty ekonomiczne i wymagania prawne funkcjonowania serowarni farmerskiej/rzemieślniczej. Drugiego dnia wiedza i umiejętności uczestników zostały zweryfikowane podczas praktycznej części egzaminu, która odbyła się w sali laboratoryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
- Materiały szkoleniowe utrwalające zdobytą wiedzę dla uczestników wszystkich form realizacji operacji, tj. wyjazdu studyjnego do Hiszpanii, wyjazdu studyjnego do Francji oraz cyklu szkoleń.
Priorytet 1 PROW: Wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich
Cele KSOW
Cel 1: Zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich
Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju
Projekt realizowany w ramach priorytetu 6: Promowanie włączenia społecznego, zmniejszania ubóstwa oraz rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich