Nowoczesne rozwiązania rynkowe i technologiczne w rolniczych obszarach wiejskich północnej Grecji
Partner: Fundacja Hagia Marina
Kwota kosztów kwalifikowalnych: 148 357,50 zł
Cel operacji:
1. Podstawowym celem operacji jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz wskazanie możliwości (idei) zrównoważonego i dynamicznego rozwoju dla podmiotów biorących udział w rozwoju obszarów wiejskich, ukierunkowanym na:
a) aktywizację mieszkańców poprzez zapoznawanie ich z unikatową wiedzą oraz tworzenie rozbudowanej siatki partnerstwa różnopodmiotowego (także w aspekcie współpracy międzynarodowej);
b) wykorzystanie nowoczesnych technologii i wiedzy podmiotów pozakrajowych w celu skrócenia łańcuchów dostaw;
c) ochronę środowiska naturalnego i korzystanie z innowacyjnych rozwiązań ekologicznych;
d) zwiększenie dynamiki rozwoju lokalnego przetwórstwa w oparciu o istniejące międzynarodowe rozwiązania wytwarzania, brandingu i marketingu lokalnych produktów, prowadzące do zwiększenia zatrudnienia.
2. W ramach operacji zostanie zrealizowanych również kilka celów szczegółowych:
a) Zwiększenie bazy wiedzy i innowacyjności w oparciu o charakterystyczne rozwiązania dla regionu północnej Grecji w celu rozwoju pomysłowości oraz zwiększania potencjału ludzkiego podmiotów biorących udział w rozwoju obszarów wiejskich.
b) Wzmocnienie powiązania między rolnictwem i leśnictwem, a innowacją, biorąc pod uwagę surowość klimatu regionu (suche i gorące lata, deszczowe i ciepłe zimy).
c) Poprzez szkolenia i wizyty studyjne, oraz zawarte w nich informacje, ukierunkowanie na tematy użyteczne pod względem: rozwoju zawodowego i poprawy funkcjonowania gospodarstw, zapewnienia tym osobom dostępu do najbardziej aktualnej wiedzy w danym zakresie tematycznym (w tym do nowych i innowacyjnych rozwiązań), również z zakresu ochrony środowiska, zmian klimatu oraz dynamiki rynków zbytu.
d) Realizacja zagadnień związanych z celami przekrojowymi PROW 2014-2020, m.in.: podniesienie wśród odbiorców świadomości i wiedzy na temat prowadzenia gospodarstw w sposób zgody z potrzebami środowiska, łagodzenia i przystosowywania się do zmian klimatu.
e) Przeprowadzenie warsztatów i wizyt studyjnych mających na celu ukazanie analogii w sposobie upraw tych samych drzew i roślin w obu regionach Polski i Grecji (np. jabłoni, czereśni, ogórków czy zbóż), w tym zastosowanie nowoczesnej metody podgruntowego nawadniania i zabezpieczenia gruntów oraz roślin przed długotrwałą suszą.
f) Poprzez spotkania i wizyty studyjne uczestnicy będą mogli zapoznać się z dobrze funkcjonującą na greckim rynku wysoką świadomością konsumencką, która definiuje preferencje odbiorców na zakup lokalnych produktów (szczególnie świeżej żywności i lokalnego przetwórstwa bezpośrednim łańcuchu dostaw). Ponadto istotny jest branding i marketing lokalnych produktów, z którego zasadami i metodami zostaną zapoznani uczestnicy programu.
g) Popularyzacja idei dobrze funkcjonujących małych, lokalnych gospodarstw rolnych lub zakładów/pracowni przetwórstwa nastawionych na unikatowość produktu oraz aktywizację osób bezrobotnych (dzięki zapoznaniu z dobrze funkcjonującym w tym obszarze rynkiem greckim).
h) Przedstawienie i wdrożenie korzyści z partnerstwa instytucji publicznych, prywatnych oraz poszczególnych grup mieszkańców obszarów wiejskich w oparciu o istniejące programy unijne oraz krajowe.
i) Umożliwienie mieszkańcom obszarów wiejskich metody najlepszego (optymalnego) rozwiązania wykorzystywania zasobów środowiska naturalnego.
Formy realizacji operacji :
Warsztaty i szkolenia dla starannie dobranej i wąskiej grupy 50 osób (według określenia grupy powyżej) pozwolą zdobyć unikalną wiedzę dla osób w nich uczestniczących, dzięki której uczestnicy znacząco poszerzą swoją wiedzę o innowacjach, marketingu oraz nowoczesnej ekologii w rolnictwie i leśnictwie. Dzięki temu będzie można wprowadzić nowe rozwiązania do obszarów wiejskich, zwiększając ich konkurencyjność produkcyjną i rynkową, a co za tym idzie- zwiększyć zatrudnienie i atrakcyjność mieszkalną tych terenów. Forma operacji zostanie zrealizowana poprzez podmiot zewnętrzny.
Grupę docelową stanowi 50 pełnoletnich osób z terenu województw podlaskiego, mazowieckiego, łódzkiego, warmińsko-mazurskiego oraz opolskiego, w tym:
- 25 osób do 26 roku życia, uczących się, studiujących lub działających w organizacjach/przedsiębiorstwach o profilu rolniczym/leśniczym/inżynierii przetwórstwa, mieszkających i/lub działających na terenach wiejskich;
- 25 osób do 35 roku życia prowadzących działalność gospodarczą i/lub aktywność społeczną w zakresie rolnictwa/leśnictwa/przetwórstwa/lokowania lokalnych produktów, zamieszkałych na terenach wiejskich. W tej grupie mogą znajdować się również osoby bezrobotne, długotrwale bezrobotne czy wykluczone.
Projekt realizowany w ramach priorytetu 1: Ułatwianie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i leśnictwie oraz na obszarach wiejskich.