Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.gov.pl

English 
baner

Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

01.09.2017

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni"  zapraszają na seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera".

Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka - producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.

Seminarium odbędzie się w dniu 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Tkaczowa 146  w godz. 10:00-13:00.

Program seminarium:

  • 10:00 - 10:15 Rejestracja uczestników
  • 10:15 - 10:25  Powitanie, przedstawienie założeń operacji  „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera"
  • 10:25 - 11:10 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" - dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
  • 11:10 - 11.30 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni - Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów", Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni"
  • 11:30 - 11.45 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny - Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • 11:45 - 12:30 Pytania i dyskusja
  • 12:30 - 13:00 Obiad

Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie  "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"

Zgłoszenia na seminarium przyjmowane są do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podb.plefrwp@efrwp.com.plizba@produktyregionalne.pl

Decyduje kolejność zgłoszeń.

Dalsze seminaria dla producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w ramach operacji "Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera" odbędą się:

  • 12  września 2017 roku w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, 89-122 Minikowo, godz. 11.00.
  • 29 września 2017 roku w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne, ul. Henryka Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk, g. 10.00.
  • 3 października 2017 roku w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław, g. 11.00.
  • 5 października 2017 roku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, 18-210 Szepietowo-Wawrzyńce, godz. 10:00.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


Portale regionalne
mapa

 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009