Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

Koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego już po warsztatach kulinarnych

02.07.2018

W dn. 12-13 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach projektu „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. kujawsko-pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre), Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo), Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi oraz z woj. podlaskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce (gmina Zabłudów), Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice) i Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki).

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu.

Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentowały wielkanocną babę drożdżową - ,,Kujawiok’’, zupę kwas oraz mace borowiackie.

Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu podlaskiego podzieliły się przepisami na kibiny, zaguby oraz pieczone pierogi z kurkami i sezamem.  Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował żur z ryb bałtyckich. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

Warsztaty odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.

        

Więcej informacji o projekcie - zobacz

 


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa

 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009