Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty już ruszyły!

04.09.2019

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (PODR) w ramach realizowanej operacji Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa organizuje dwudniowe warsztaty z przetwórstwa mleka, mięsa i owoców. Warsztaty odbywają się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy PODR w Szepietowie.

Celem warsztatów jest zdobycie praktycznej wiedzy w zakresie przetwarzania surowców (mleka, mięsa, owoców) i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jako ważnego elementu małego przetwórstwa w sektorze rolno-spożywczym.

Uczestnikami warsztatów są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym: rolnicy, członkowie kół gospodyń wiejskich zainteresowani podjęciem działalności w zakresie przetwórstwa rolnego, doradcy rolniczy, przedstawiciele przedsiębiorców i producenci żywności. Operacja obejmuje swoim zasięgiem cztery województwa: podlaskie, mazowieckie, kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie.

Do chwili obecnej odbyło się pięć z planowanych 10 warsztatów:

  • 19-20 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. warmińsko-mazurskiego
  • 22-23 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. mazowieckiego
  • 26-27 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. warmińsko-mazurskiego
  • 29-30 sierpnia 2019 r. – grupa z woj. kujawsko-pomorskiego
  • 02-03 września 2019 r. – grupa z woj. podlaskiego

Kolejne odbędą się:

  • 05-06.09.2019 r. 
  • 09-10.09.2019 r.
  • 12-13.09.2019 r.
  • 16-17.09.2019 r.
  • 19-20.09.2019 r.


Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z procesami technologicznymi na wszystkich liniach. W trakcie warsztatów zostały przedstawione m.in. następujące zagadnienia:

  • higiena doju, ocena mleka jako surowca
  • skład mleka i omówienie poszczególnych składników
  • rola drobnoustrojów w produkcji mleczarskiej
  • rola podpuszczki i chlorku wapnia
  • higiena i zdrowie personelu
  • mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń
  • receptury wytworzenia różnych gatunków kiełbasy
  • receptury i mieszanki soków owocowo- warzywnych
  • rolniczy handel detaliczny (RHD)
  • MLO, marginalna, lokalna, ograniczona działalność- na czym polega
  • problemy prawne, higieniczne i sanitarne produkcji żywności– legalizacja produkcji
  • przygotowanie dokumentacji do rejestracji MLO

Warsztaty są doskonałą okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy uczestnikami oraz  pozyskania praktycznej i teoretycznej wiedzy od prowadzących specjalistów.

Cykl warsztatów zakończy konferencja podsumowująca, która odbędzie się 25 września 2019 r. w Wysokiem Mazowieckiem. Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr telefonów: 518-793-569 lub 501-239-081.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009