Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Świętokrzyskie wie z czym się je ekożywność

09.09.2019

W niedzielę, 8 września tłumy uczestników 19. Świętokrzyskich Dożynek Wojewódzkich w Opatowie odwiedziły stoisko z żywnością ekologiczną, przygotowane w ramach operacji pn. Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw. Członkowie Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy ekologiczni z województwa Świętokrzyskiego zachęcali do degustacji, ale i edukacji. Wiedzę na temat euroliścia, a także żywności ekologicznej przekazywano zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Stoisko było doskonale widoczne. Stoły w dwóch namiotach niemal uginały się od żywności, którą dostarczyli rolnicy z czterech województw (świętokrzyskiego, małopolskiego, mazowieckiego i lubelskiego) – uczestnicy operacji i budowy oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Degustowano warzywa, owoce, napoje, ciasta i wiele innych produktów. W ramach warsztatów kulinarnych prezentowano, jak przyrządzić pyszne potrawy z ekologicznych składników.

Uwagę publiczności przyciągała kostka z euroliściem, czyli znakiem dedykowanym dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Wiele osób pytało o jego znaczenie. Euroliść widniał też na leżakach w strefie rekreacyjnej stoiska, gdzie każdy mógł znaleźć chwilę wytchnienia.

Najmłodsi uczestnicy dożynek chętnie zasiadali na dziecięcych krzesłach przy stolikach, na których umieszczono owoce, warzywa, ale i znaki związane z żywnością, handlem etc. Młodzi ludzie już wiedzą, jak rozpoznać w sklepie żywność ekologiczną i dlaczego warto ją wybierać. To ważne w kontekście problemu otyłości w Polsce i budowy pozycji żywności ekologicznej wśród przyszłych konsumentów.

Inicjatorzy stoiska wyjechali z Opatowa ze wspomnieniami z udanej imprezy, a także z wiedzą o poziomie świadomości konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności. Podczas wydarzenia przeprowadzono anonimowe badania ankietowe, które wspierają prace nad Strategią Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. W tym działaniu cenne są też opinie i uwagi samych odwiedzających stoisko.

Po imprezie w świętokrzyskim przewidziano jeszcze wizytę w Piasecznie, 15 września 2019 roku podczas Jarmarku Piaseczyńskiego. Zapraszamy także na stronę internetową www.grupa.odrolnika.pl.

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009