Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Eko jemy - nie marnujemy. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce – najważniejsze wydarzenie branży ekologicznej w Polsce już w październiku

03.10.2019

W imieniu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej zapraszamy na pierwszy, trzydniowy ogólnopolski kongres, który towarzyszyć będzie największym w Polsce Międzynarodowym Targom Żywności i Produktów Bio – BIOEXPO 2019. Wydarzenie odbędzie się w dniach 11- 13 października br. w centrum Ptak Warsaw Expo. Podczas kilkudziesięciu wystąpień i prezentacji poruszane będą tematy dotyczące rozwoju rynku produktów ekologicznych, a także zrównoważonej produkcji i konsumpcji wobec wyzwań klimatycznych, z którymi mierzy się świat.

Kongres jest skierowany do różnorodnych grup odbiorców: producentów i przetwórców żywności ekologicznej i konwencjonalnej, mediów i liderów opinii, przedstawicieli organizacji rządowych i pozarządowych, a także konsumentów zainteresowanych zdrowym stylem życia i działaniami na rzecz ochrony ekosystemu.

- To pierwsze tak duże wydarzenie branży eko w Polsce, dlatego zależało nam, aby było otwarte na wielu odbiorców i poruszało szereg aspektów związanych z pro ekologicznym i pro zdrowotnym stylem życia. – mówi Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, organizatora części branżowej wydarzenia. - Jestem przekonana, że wobec wyzwań środowiskowych i klimatycznych, bycie eko to już nie jest tylko moda czy fanaberia, to sposób życia, który powinniśmy wszyscy zaadaptować – producenci w całym łańcuchu wartości, a konsumenci podejmując decyzje zakupowe. – dodaje Radkowska.

Pierwsza edycja Kongresu skupia się na ośmiu blokach tematycznych, w ramach których odbędą się wystąpienia, prezentacje, warsztaty i pokazy kulinarne.

Dwa panele: Tworzę rynek eko i Chcę być na rynku Eko organizowane są w ramach operacji „Eko jemy-nie marnujemy”.

Eko produkcja w centrum uwagi

Dwa bloki tematyczne zaplanowane na 11 i 12 października br.: Tworzę rynek eko i Chcę być na rynku eko powinny przede wszystkim zainteresować producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Podczas panelu Tworzę rynek eko Dorota Metera – ekspert jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym przedstawi najnowsze rozporządzenie, które zmienia dotychczasowe procedury dla produkcji ekologicznej. O tym, jak skutecznie promować swoją firmę, rozszerzać sieć dystrybucji i bezpośrednią sprzedaż do klientów, opowie właściciel Farmy Świętokrzyskiej – Łukasz Gębka, czy prowadzące BioBazar Warszawski Joanna Żuchlińska i Agnieszka Saternus. W piątkowym panelu wystąpi również szereg ekspertów marketingu i badaczy rynku. Prezentacje Katarzyny Łozińskiej-Wróbel z IMAS International oraz Grzegorza Gizy z IQS Research poświęcone będą trendom konsumenckim, które kształtować będą rynek eko i popyt na bio produkty w najbliższej przyszłości.  

Podczas sobotniego panelu Chcę być na rynku eko uczestnicy dowiedzą się, jak rozpocząć ekologiczną produkcję zgodnie ze standardami unijnymi oraz jakie perspektywy ma w Polsce rynek certyfikowanej żywności ekologicznej. W tym bloku tematycznym wystąpią m.in.:  dr Urszula Sołtysiak, wykładowca uniwersytecki, wieloletnia dyrektor pierwszej jednostki certyfikującej, Sławomir Chłoń - Prezes Zarządu Organic Farma Zdrowia oraz Marcin Żekało i dr Michał Dudek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.  

Szczegółowy program Kongresu i opis poszczególnych paneli tematycznych znajduje się na stronie: www.jemyeko.com

Organizatorzy zapraszają do rejestrowania się przez formularz na stronie.

Dodatkowych informacji udziela:

  • Krystyna Radkowska Polska Izba Żywności Ekologicznej, tel.: (+48) 501 104 087, e-mail: zarzad@pize.info.pl

 Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009