Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Ponad 6 tys. osób poznało żywność ekologiczną

04.10.2019

Ponad 6000 uczestników czterech imprez plenerowych w małopolskim, lubelskim, świętokrzyskim i mazowieckim odwiedziło stoiska Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA (z Rzuchowej, pow. tarnowski) oraz rolników i producentów ekologicznych w ramach projektu pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Co za tym idzie wiele osób mogło skosztować żywności ekologicznej, a przy tym dowiedzieć się, jak w ogóle ją rozpoznać czy nabyć. Nie ma lepszej drogi do rozwoju niż bezpośredni kontakt z konsumentami.

Forma wystawiennicza z wykorzystaniem żywności wysokiej jakości pochodzącej od rolników i producentów ekologicznych z regionów objętych operacją w tym udział tych rolników (min. po 2 na każde województwo) umożliwiła nam dotarcie do szerokiego grona osób nie tylko z informacją o rolnictwie ekologicznym ale też i o znaku tego rolnictwa. Udało się zbadać oczekiwania konsumentów i trendy wśród potencjalnych nabywców co pomoże w opracowaniu Oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w naszym kraju.

Stoisko gościło na: Święcie Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej (21 lipca), Dożynkach Gminno-Parafialnych w Luchowie Górnym (18 sierpnia), Świętokrzyskich Dożynkach Wojewódzkich w Opatowie (8 września) i na Jarmarku Piaseczyńskim (15 września). Osoby, które odwiedziły stoiska mogły za darmo degustować owoce, warzywa, napoje i inne produkty ekologiczne. Bardzo oblegana była część kulinarna stoiska gdzie wydawano dania na ciepło i prowadzone były warsztaty kulinarne. Jak się okazało, można przygotować proste, szybkie a zarazem pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe potrawy oparte o żywność ekologiczną na bazie zaledwie kilku składników.

Na stoisku edukowano zarówno dorosłych, jak i dzieci. Nieprzypadkowo, ponieważ brak wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej jest jedną z barier do rozwoju tego typu rolnictwa. Dla najmłodszych uczestników imprez plenerowych przygotowano specjalną strefę z odpowiednio dopasowanymi meblami. Ekspertka Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA w przystępny, atrakcyjny i radosny sposób przybliżała zalety owoców czy warzyw, a także zdradzała, jak należy odczytywać poszczególne symbole używane w handlu.

Podczas imprez przeprowadzono badania ankietowe, w których wzięło udział ponad 300 osób.

- Badanie miało na celu określenie świadomości konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności. Pytania w wywiadzie dotyczyły m. in. znajomości znaku zielonego liścia, zwyczajów zakupowych i ich źródeł czy stopnia zainteresowania żywnością ekologiczną.

Organizacja stoisk promocyjno-edukacyjnych była jednym z elementów budowy oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Więcej informacji o projekcie - zobacz



 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009