Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Pozostałe informacje

Najlepsze i najgorsze żywieniowo kraje na świecie

23.01.2014

Organizacja charytatywna Oxfam opublikowała listę krajów, które uszeregowano pod względem jakości żywności i bezpieczeństwa żywieniowego. Najlepiej wypadły kraje europejskie, najgorzej jest w Afryce.  

Oxfam stworzył listę 125 krajów, w których mieszkańcy najlepiej i najgorzej jadają. Dane zostały przebadane w czterech płaszczyznach. Po pierwsze, sprawdzono, czy ludzie mają co jeść,  weryfikując to poziomem niedojadania i niedowagi u dzieci. Po drugie, wyliczono, czy ludzie mają za co jeść, analizując ceny żywności wobec innych towarów i usług. Po trzecie, sprawdzono jakość żywności, biorąc pod uwagę dywersyfikację diety i dostęp do czystej wody. Po czwarte, sprawdzono, jaki procent ludzi cierpi na choroby związane z dietą (na podstawie ilości chorych na cukrzycę i otyłość).

Wyniki badań nie są zaskakujące. Najlepiej wypadły kraje Europy Zachodniej. Spoza tej grupy do pierwszej dwudziestki załapała się tylko Australia. Może dziwić słabszy wynik USA, Japonii i Kanady. Na pierwszym miejscu znalazła się Holandia, którą uznano za najlepsze na świecie miejsce pod względem bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności. Tuż za nią były Francja i Szwajcaria. Na końcu tej listy znalazł się Czad, a tuż przed nimi Etiopia i Angola. W 30 najgorszych krajów dominują kraje afrykańskie, a oprócz nich znalazły się tam też Laos, Bangladesz, Pakistan i Indie. 

Japonia, Kanada i USA to kraje, gdzie ceny żywności są najbardziej stabilne. Najgorzej pod tym względem jest w Zimbabwe i Angoli. Najniższe ceny odnotowano zaś w Holandii, najwyższe w Gwinei. Najlepsza jakościowo żywność dostępna jest w Islandii, tam też dieta jest najbardziej zróżnicowana. Pod względem niezdrowego odżywiania najgorzej wypadły kraje arabskie – Kuwejt za sprawą otyłości, a Arabia Saudyjska dzięki cukrzycy. Tuż przed nimi są Meksyk, USA i Jordania. 

Badaniem Oxfam chciał zwrócić uwagę na nierówności na świecie. Według szacunków każdego dnia ponad 840 milionów ludzi na świecie cierpi głód. Jednocześnie jednak żywności jest wystarczająco, żeby wyżywić odpowiednio wszystkich, a w krajach rozwiniętych marnuje się dużo jedzenia, ludzie zaś cierpią na choroby związane z nadmiarem jedzenia (także niezdrową dietą). Ze względu na zmiany klimatyczne, kurczące się zasoby naturalne (głównie wodę i ziemię) ryzyko głodu na świecie może wzrosnąć o 10-20% do 2050 roku.

Skróconą wersję raportu Oxfam „Good Enough To Eat” (po angielsku) można pobrać pod tym linkiem:

www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/good-enough-to-eat-oxfam-media-brief-012014.pdf

Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009