Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Pozostałe informacje

Ostateczne wyniki ubiegłorocznej produkcji ogrodniczej w Polsce

20.02.2014

Według najnowszych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego ubiegłoroczne zbiory owoców w Polsce w roku 2013 były wyższe od poprzedniorocznych, nieco mniej za to zebrane zostało warzyw. Wnioski takie pochodzą z najnowszego, opublikowanego pod koniec grudnia minionego, 2013 roku wynikowego szacunku produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w naszym kraju. Wielkości opublikowano dla owoców z drzew, owoców z krzewów, ziemniaków oraz warzyw gruntowych z wyłączeniem warzyw szklarniowych.

ZIEMNIAKI

Powierzchnia uprawy ziemniaków w 2013 roku wyniosła około 0,3 mln ha i była mniejsza od poprzedniorocznej o 72,8 tys. ha (o 19,5%) oraz mniejsza o 224,7 tys. ha (o 42,8%) od średniej z lat 2006-2010. Plony ziemniaków wyniosły 211 dt/ha i w porównaniu do roku 2012 zmniejszyły się o 31 dt/ha (o 16,8%), zaś w porównaniu ze średnią z lat 2006-2010 tegoroczne plony ziemniaków były wyższe o 23 dt/ha (o 12,2%). Najwyższe plony, powyżej 240 dt/ha uzyskano w województwach: opolskim (269 dt/ha), wielkopolskim (249 dt/ha), dolnośląskim (248 dt/ha), zachodniopomorskim (246 dt/ha) i pomorskim (245 dt/ha), a najniższe, poniżej 170 dt/ha odnotowano w województwach: świętokrzyskim (169 dt/ha) i małopolskim (170 dt/ha).

Zbiory ziemniaków w bieżącym roku wyniosły nieco ponad 6,3 mln ton i były niższe aż o 2,7 mln ton (o 30,0%) od ubiegłorocznych i o 3,5 mln ton (o 35,9%) od średnich zbiorów z lat 2006-2010.

WARZYWA GRUNTOWE

Zbiory warzyw gruntowych w roku 2013 wyniosły 4358 tys. ton, tj. o 4,3% mniej od zbiorów roku ubiegłego, przy czym spośród podstawowych gatunków, jedynie dla pomidorów odnotowano wzrost produkcji. Nieznacznie niższe były zbiory ogórków, natomiast największy spadek zbiorów zanotowano dla kalafiorów, których produkcja w poprzednim sezonie była wyjątkowo wysoka. Zmniejszenie produkcji większości gatunków warzyw gruntowych było wynikiem ograniczenia areału uprawy oraz niższego plonowania wczesnych odmian (na skutek znacznego opóźnienia siewów i czerwcowych podtopień pól). Łączna produkcja warzyw gruntowych w 2013 r. była także o 4,5% niższa od średniej produkcji z lat 2006 - 2010.

Jak co roku największe zbiory to zbiory kapusty - około 1160 tys. ton, to jest o niecałe 7% mniej niż w 2012 r. Produkcja marchwi, która w bieżącym roku zajęła drugie miejsce pod względem wielkości produkcji została oszacowana na 783,0 tys. ton (o 6,2% mniej wobec w 2012 r.), zaś cebuli – na trzecim miejscu na około 617,0 tys. ton (o 3,8% mniej). Zbiory pozostałych warzyw w roku 2013 to między innymi: kalafiory - 224,0 tys. ton, ogórki – 280,0 tys. ton, pomidory – 281,0 tys. ton, buraki – 331,0 tys. ton oraz pozostałe warzywa w tym pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper – około 780,0 tys. ton.

OWOCE Z DRZEW

W bieżącym roku produkcja owoców z drzew była rekordowo wysoka i została oszacowana na 3537 tys. ton, to jest o około 7,6% więcej od ubiegłorocznej i o ponad 40% więcej od średniej produkcji z lat 2006 - 2010. Niższa od ubiegłorocznej była jedynie produkcja orzechów włoskich (z uwagi na dalsze ograniczenie areału ich uprawy).

Jak zawsze naszym hitem produkcyjnym były jabłka – zebrano ich 3086 tys. ton – o ponad 7% więcej wobec roku poprzedniego. W przypadku zbiorów pozostałych owoców z drzew odnotowano, jak już wspomniano wzrost dla wszystkich ich odmian i wyniosły one odpowiednio: dla gruszek – 78,0 tys. ton ( były o 21% wyższe wobec 2012 roku), dla śliwek - 108 tys. ton (5,5% więcej), dla wiśni - 186,0 tys. ton (o 6,3%), dla czereśni – 51,0 tys. ton (o 24,0% więcej) i w końcu dla brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich - łącznie 27,0 tys. ton, (o 8% więcej).

OWOCE Z KRZEWÓW

Łączne zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych wyniosły w bieżącym roku 575 tys. ton i były o 3,2% wyższe od ubiegłorocznych i o 12,3% więcej od średniej produkcji z lat 2006 - 2010. W porównaniu do roku poprzedniego zanotowano wzrost produkcji większości gatunków owoców z tej grupy, z wyjątkiem malin i agrestu, których zbiory oszacowano na poziomie niższym.

Łączne zbiory truskawek w bieżącym roku wyniosły około 166,0 tys. ton i były o 10,5% wyższe od słabych zbiorów 2012 roku, lecz o 9,9% niższe od średniej 2006 – 2010.

Około 2,2% wzrost zbiorów w minionym, 2013 roku odnotowały porzeczki, których łączne zbiory wyniosły blisko 199,0 tys. ton, a produkcja malin była zaś o niecałe 6% mniejsza  i została oszacowana na 120,0 tys. ton. Ponadto zbiory agrestu to około 15,0 tys. ton oraz pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych, w tym aronii czy borówki - ponad 76,0 tys. ton, (o 9,1% więcej).

Opracowanie: Dagmara Długokęcka – FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009