Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza projektów

Powrót do bazy projektów
Aktywizacja społeczna, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Integracja społeczna, Turystyka
Dzięki realizacji operacji oficjalnie wystartowała Sieć Najciekawszych Wsi – innowacyjny produkt turystyczny, który pozwala odkryć w wiejskiej przestrzeni zjawiska nowe, nieoczekiwane i zaskakujące, a zarazem dostrzec oraz docenić to, co jeszcze pozostało z dawnych wiejskich krajobrazów i sposobów życia.


Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Integracja społeczna, Kultura, Turystyka
Samorząd Gminy i Miasta Pyzdry zdecydował się na zakup Domu Podcieniowego oraz zakup i renowację Wiatraka Holendra. Zakupiony dom podcieniowy przeznaczony został na obiekt wystawienniczy dla eksponatów związanych z lokalną historią. Zabytkowy budynek zyskał nowy charakter, stając się ważnym miejscem edukacyjnym i historycznym. 


Aktywizacja społeczna, Działania informacyjne i promocyjne, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Integracja społeczna, Sieciowanie, Transfer wiedzy

Projekt realizował działania służące wsparciu promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Polegały one na zorganizowaniu  szkoleń dla członków Sieci oraz podróży studyjnych (do Małopolski, Kraju Morawsko-Śląskiego w Republice Czeskiej oraz po województwie opolskim). Ponadto zorganizowano stoiska promocyjne podczas dwóch imprez targowych oraz wydano informator o Szlaku Kulinarnym "Opolski Bifyj". Dzięki podjętym działaniom "Opolski Bifyj" stał się bardziej rozpoznawalną marką (produktem turystycznym) nie tylko w regionie, ale i w Polsce.



Aktywizacja społeczna, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Kultura, Lokalna strategia rozwoju, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy

Projekt zakładał stworzenie nowego podmiotu gospodarczego na obszarze aktywności Lokalnej Grupy Działania "Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki" oraz stworzenie dwóch miejsc pracy, w tym jednego dla osoby defaworyzowanej. W tym celu wykorzystano zabytkową wieżę ciśnień, gdzie został umiejscowiony lokal gastronomiczny (bar bistro i kawiarnia). Wieża ciśnień została poddana rewitalizacji celem wykorzystania na potrzeby działalności społecznej i gospodarczej.



Działania informacyjne i promocyjne, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Kultura, Turystyka
Kompleksowy projekt stanowiący kontynuację projektu „Pociąg do natury”, ukazujący atrakcje turystyczne, agroturystyczne i przyrodnicze województwa mazowieckiego. Dodatkowo projekt rozwinięto o ofertę Kolei Mazowieckich i kilkunastu muzeów z miast na trasach tego przewoźnika.


Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Konkurencyjność, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy
Projekt zakładał uzupełnienie parku maszynowego wytwórni lodów tradycyjnych oraz zakup nowej linii produkcyjnej do wyrobu nowego produktu – krówki zatorskiej. Krówka zatorska jest produktem regionalnym, wytwarzanym z produktów od lokalnych przedsiębiorców, posiadającym dzięki temu unikalny smak. Specjalnie dla niej została stworzona wyjątkowa receptura. Krówka ma stanowić atrakcyjną ofertę dla turystów, chcących kupić słodką pamiątkę z Doliny Karpia.


Aktywizacja społeczna, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Przedsiębiorczość, Turystyka
Projekt współpracy zrealizowany został w partnerstwie pomiędzy Stowarzyszeniem „Lokalna Grupa Działania - Tygiel Doliny Bugu”, a Lokalna Grupa Działania Puszcza Białowieska. Projekt polegał na wytyczeniu szlaku turystycznego samochodowo-motocyklowego, przebiegającego przez obszar obydwu LGD, łączącego prawosławne obiekty sakralne, w tym jego oznakowaniu i wypromowaniu. Głównym zadaniem projektu była promocja walorów kulturowych, historycznych i przyrodniczych obszarów objętych lokalną strategią rozwoju obu lokalnych grup działania.


Aktywizacja społeczna, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Integracja społeczna, Międzypokoleniowość, PROW
To wyjątkowe przedsięwzięcie, które gmina Dzierżoniów realizowała w 2017 roku wraz z gminą Kłodzko i Międzylesie oraz gospodarstwem gościnnym „Jesionówka”. Dzięki realizacji projektu mieszkańcy tych trzech dolnośląskich gmin mieli okazję uczestniczyć w ciekawych warsztatach i wyjazdach studyjnych. Ważnym elementem projektu była konferencja, na której podsumowano efekty operacji oraz zaprezentowano książkę kucharską. Wartością projektu było także to, że wszystkie działania prowadzone były w miejscach, w których wcześniej korzystano ze środków PROW, co zwiększyło wiedzę uczestników o pozytywnym wpływie PROW na rozwój obszarów wiejskich.


Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Przedsiębiorczość, Żywność regionalna
Dwudniowa konferencja połączona z warsztatami rozwoju osobistego, międzyregionalnym konkursem „Skarby Europy zaklęte w szkle” oraz prezentacją działalności uczestników. Konferencja poświęcona była promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, w szczególności dziedzictwa kulturowego, kulinarnego, kultywowania tradycji. Konferencja odbyła się w Olsztynie w dniach 12 – 13 października 2017 r.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009