Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

Rozwój współpracy sieciowej związanej w produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra

Mazowiecki Park Naukowo-Technologiczny – Park Spółdzielczy w Płońsku w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Fundacją Nauka i  Edukacja dla Agrobiznesu w Warszawie realizuje operację pt.  Rozwój współpracy sieciowej związanej z produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra.

 Celem operacji jest upowszechnienie wiedzy w zakresie funkcjonowania sieci kooperacji, w szczególności organizacji o charakterze klastrowym, a następnie identyfikacja możliwości współpracy i aktywizacja producentów żywności w ramach klastra, umożliwiająca podjęcie wspólnych inicjatyw i rozwiązań związanych z:

  • dystrybucją produktów żywnościowych;
  • budową marki produktów żywnościowych w ramach klastra.

Operacja przyczyni się do realizacji celów szczegółowych poprzez:

  • zidentyfikowanie partnerów klastra z regionów, którzy mogliby podjąć współpracę w ramach klastra, w tym istniejących sieci oraz opracowanie potencjalnych obszarów i modeli współpracy podmiotów funkcjonujących w ramach łańcucha wartości bezpiecznej żywności;
  • upowszechnienie wiedzy w zakresie funkcjonowania inicjatywy klastrowej- charakterystyki klastra, możliwości współdziałania i korzyści (seminaria), w tym networking;
  • wypracowanie w sposób partycypacyjny – poprzez warsztaty interaktywne z udziałem członków/ potencjalnych członków klastra – propozycji rozwiązań i wspólnych przedsięwzięć do realizacji w ramach klastra bezpiecznej żywności w obszarach: logistyki i dystrybucji produktów żywnościowych; budowania marki produktów żywnościowych klastra.

Grupą docelową operacji są:

członkowie klastra Bezpieczna żywność oraz podmioty zrzeszone w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W ramach operacji zaplanowano realizację następujących form:

  • seminarium dla 30 uczestników
  • 3 warsztaty każdy dla  8-12 uczestników
  • analiza ,,Potencjalni partnerzy klastra ,,Bezpieczna Żywność”

Planowane rezultaty/wyniki operacji/efekty:

Formy realizacji operacji tj. przeprowadzenie seminarium pt. Współpraca w ramach klastra ,,Bezpieczna Żywność”, przeprowadzenie warsztatów dotyczących rozwiązań związanych z dystrybucją produktów żywnościowych oraz budowa marki produktów żywnościowych  w ramach klastra oraz opracowanie analizy  nt. ,,Potencjalni partnerzy klastra ,,Bezpieczna Żywność, przyczynią się do nawiązania i zacieśnienia współpracy producentów żywności w ramach klastra oraz do podejmowania wspólnych przedsięwzięć  przez członków klastra w oparciu o rozwiązania opracowywane wspólnie przez członków klastra.

 


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009