Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych

Partnerzy KSOW: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.

Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 01 maja 2020 r. i kończy się w dniu
31 października 2021r.

Kwota dofinansowania: 95 167,64 zł

Celem operacji jest przeszkolenie uczestników warsztatów w zakresie przetwórstwa żywności. Na dwóch liniach technologicznych służących do przetwórstwa mleka i mięsa uczestnicy poznają technologię przetwarzania produktów spożywczych, wyposażenie linii produkcyjnej, zasady bezpiecznego przetwarzania żywności, zasady BHP oraz receptury. Będą mogli prześledzić cały proces powstawania wyrobu od fazy przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu. Warsztaty odbędą się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno Spożywczych, działającym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (Szepietowo Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo).

Szkolenia odbędą się w formie warsztatów jako najbardziej adekwatnej formy przekazania wiedzy praktycznej. Dzięki temu uczestnicy obok zdobycia wiedzy teoretycznej, posiądą wiedzę praktyczną aktywnie uczestnicząc w różnych czynnościach procesu przetwórstwa. Powstanie również film instruktażowy, który posłuży jako materiał edukacyjny oraz promocyjny.

 


Kolejne warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych

News z 5.10.2020 r. - zobacz

W dniach 28, 29 i 30 września 2020 roku, w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim ODR Szepietowo, odbyły się kolejne warsztaty z zakresu przetwórstwa mleka oraz mięsa w ramach operacji „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” realizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.


W ciągu trzech dni uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności w czynnościach związanych z produkcją kiełbasy i serów na każdym etapie powstawania wyrobów. Każda z grup uczniów aktywnie uczestniczyła w warsztatach. 

 

Pod nadzorem technologów uczestnicy zapoznali się z technicznymi możliwościami, budową oraz pracą maszyn będących na wyposażeniu przetwórni. Instruktorzy przedstawili wszystkie  procesy  zachodzące podczas przetwarzania mleka i mięsa, informując jaki mają one wpływ na jakość końcowego produktu. Uczniowie mieli również możliwość testowania różnych kompozycji smakowych stosowanych w serowarstwie. Dzięki temu mieli możliwość przekonania się jak ważny jest dobór odpowiednich proporcji przypraw.

 

Można przypuszczać, że zdobyta podczas warsztatów praktyczna wiedza z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka oraz wiedza z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO ) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego ( RHD ) zachęci uczestników do prowadzenia tego rodzaju działalności we własnym gospodarstwie, a wytwarzana w małej skali żywność będzie wysokiej jakości.

 


Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych

News z 5.10.2020 r. - zobacz

W dniu 15 września 2020 roku odbyły się pierwsze warsztaty z zakresu przetwórstwa mleka oraz mięsa w ramach projektu „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” realizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.

W warsztatach udział wzięli uczniowie z klas II-IV z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie. Warsztaty przeprowadzone zostały w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim ODR Szepietowo. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w kolejnych etapach produkcji serów i kiełbasy oraz pokazach związanych z tematyką przetwórstwa żywności. Uczestnicy mieli możliwość prześledzenia całego procesu powstawania wyrobu od fazy przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu.

Technolodzy z Centrum omówili sprzęt będący na wyposażeniu placówki i jego zastosowanie w profesjonalnym procesie wytwarzania wyrobów wędliniarskich i mleczarskich, szczegółowo prezentując proces powstawania białej kiełbasy i przetworów mlecznych, w tym sera podpuszczkowego. Instruktorzy przedstawili procesy zachodzące podczas produkcji sera oraz omówili czynniki mające wpływ na jakość produktu finalnego.

Tematyka warsztatów organizowanych przez Podlaski ODR przy udziale partnerów obejmuje obok przetwórstwa także szkolenie z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO ) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego ( RHD ) w aspekcie ich wpływu na rozwój lokalnego rolnictwa.

Można przypuszczać, że uczniowie szkół rolniczych poprzez otrzymaną praktyczną
i teoretyczną wiedzę z przetwórstwa mięsa i mleka, podejmą próby przetwarzania żywności na swoim terenie, co przyczyni się do rozwoju przedsiębiorczości na wsi oraz aktywizacji zawodowej i dywersyfikacji działalności na obszarach wiejskich. W konsekwencji do rozwoju obszarów wiejskich.

 



 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009