Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mleka i produktów mleczarskich

Sery najbardziej istotnymi artykułami mleczarskimi w polskim eksporcie nabiału

24.09.2015

Pomimo wprowadzonego przez Rosję zakazu importu artykułów mleczarskich m.in. z krajów UE, dokąd w ubiegłym roku trafiło ok. 10% ogółu wysyłanych z Polski serów, w pierwszej połowie 2015 roku odnotowano 0,3% zwyżkę ilości wywozu. Nastąpił natomiast 18% spadek wartości artykułów z omawianej podgrupy. Pomimo tego sery wciąż pozostają najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego, z niespełna 34% udziałem w jego łącznej wartości. W analizowanym okresie wysłano 105,9 tys. ton tych przetworów, a wskutek spadających w całym analizowanym okresie cen odnotowano 18% spadek wartości eksportu, która osiągnęła poziom 286,8 mln EUR.

Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające, oznaczone zbiorczo kodem PCN 0406 90. Ich wywóz stanowił ponad 46% wartości (ponad 132,39 mln EUR) i 41% wolumenu (czyli 43,04 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 31% spadek wartości, przy 14% zniżce ilości względem poprzedniego roku. Drugą istotną kategorię stanowią wciąż sery świeże i twarogi. W wywozie z pierwszej połowy 2015 roku odnotowano 9% wzrost wartości (do 88,5 mln EUR, jest to 31% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 30% względem analogicznego okresu 2014 roku do 40,3 tys. ton. Słabsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów topionych (przez lata zajmowały one drugą pozycję pod względem wartości eksportowanych serów, a na trzeciej pozycji utrzymują się od 2013 roku): wolumen zmniejszył się o 4% do 22,2  tys. ton, a wartość spadła o 11% do 64,2 mln EUR, co stanowiło ok. 22% wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,5 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 1,7 mln EUR.

Adam Bugała FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : seryeksport mleczarskiPolskaembargo


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009