Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Izoglukoza bardziej szkodliwa niż cukier?
11.02.2015

Amerykańskie badania na gryzoniach pokazują, że słodzenie izoglukozą zamiast cukrem prowadzi do prawie dwa razy wyższej śmiertelności i o 25% mniej licznego potomstwa.  Naukowcy z University of Utah w USA przeprowadzili badania na myszach. Jednej grupie podawano cukier stołowy, drugiej wysokofruktozowy syrop glukozowy (HFCS, izoglukozę). Myszy były karmione dietą, w której 25% kalorii pochodziło z tych naturalnych słodzików. Badania pokazały, że samice, którym...


Płonie brazylijski cukier
03.12.2014

Pożary w magazynach cukru generują dziesiątki milionów dolarów strat i zmuszają do zmian w systemie przechowywania. W 2014 roku wybuchły trzy poważne pożary magazynów w Brazylii. Do wszystkich doszło w największym porcie przeładunkowym w Brazylii – Santos. Paliły się magazyny gigantów w handlu cukrem: firm Cargill i Biosev oraz Cosan. Pod koniec 2013 doszło zaś do poważnego pożaru w magazynach Copersucar, co sparaliżowało wysyłkę cukru z Brazylii na kilka dni, a ceny na...


Chińczycy chronią swój cukier
03.12.2014

Wszystko wskazuje na to, że cukier będzie wyłączony z bilateralnej umowy o liberalizacji handlu między Chinami a Australią. Chiny i Australia od 10 lat negocjują umowę liberalizującą handel pomiędzy tymi dwoma krajami. Obecnie rozmowy zdają się wchodzić w decydującą fazę. Coraz mniej jednak strona australijska mówi o rolnictwie, a więcej o usługach, zwłaszcza prawnych i finansowych oraz turystyce czy edukacji. Umową między Chinami a Australią będzie najprawdopodobniej...


Problemy unijnego rynku cukru
23.10.2014

Rekordowe przekroczenie limitów produkcyjnych na cukier w krajach unijnych i dynamicznie rosnący jego preferencyjny import skutkują szybkim spadkiem cen. Komisja Europejska (KE) szacuje, że w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień) produkcja cukru w UE wyniesie 19,5 mln ton i wzrośnie z roku na rok o prawie 15%. Kwoty produkcyjne, które wyznaczają maksymalny wolumen produkcji, zostaną przekroczone aż o 6,2 mln ton. To rekordowo wysoki wynik. Zgodnie z unijnym prawodawstwem,...


Słodzenie szkodzi zdrowiu?
23.10.2014

Amerykańscy i izraelscy naukowcy przeprowadzili badania, które pokazują, że używanie naturalnych i sztucznych słodzików może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Izraelscy naukowcy z Weizmann Institute of Science w Rehovot opublikowali w piśmie naukowym „Nature” badania, które sugerują, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko otyłości i cukrzycy. Zdrowym myszom podawano aspartam, sukralozę i sacharynę. Ekspozycja na te sztuczne słodziki spowodowała zmiany we florze...


Sytuacja na unijnym rynku soków i nektarów
16.10.2014

Jak wynika  z najnowszego raportu opublikowanego przez Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN), konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2013 roku wyniosła 10,017 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła ponad 11,0 mld litrów. Ze wspomnianej wielkości 10,017 mld litrów około 6,47 mld litrów stanowiły same 100% soki owocowe, a pozostałe 3,54 mld litrów nektary o zawartości owoców...


Jaki będzie rynek cukru bez limitów produkcyjnych?
04.09.2014

Po zniesieniu kwot produkcyjnych w UE może wzrosnąć produkcja i eksport cukru. Dużo będzie zależeć od cen na światowym rynku i konkurencji ze strony izoglukozy. W 2017 roku zostaną zniesione w UE kwoty produkcyjne na cukier (obecnie 13,5 mln ton) i izoglukozę (690 tys. ton) oraz cena minimalna na buraki cukrowe (26,29 €/t). Brak jakiegokolwiek wparcia produkcji w sektorze cukrowniczym ma sprawić, że limit WTO na eksport cukru, który dla całej UE wynosi 1,37 mln ton...


Słodzik bezpiecznym insektycydem?
17.07.2014

Naturalnie występujący i bezpieczny dla człowieka słodzik erytrytol może mieć właściwości owadobójcze. Muszki owocówki, którym go podano, żyły 7-9 razy krócej niż normalnie. Amerykańscy naukowcy z Drexler’s College of Arts and Science przeprowadzili badania, których celem było sprawdzenie wpływu podawania cukrów i ich substratów na długość życia i zdrowie owadów. Doświadczenia prowadzono na muchach owocówka (drosophilia melanogaster), które od lat używane są w celach...


Etykiety ostrzegawcze dla słodzonych napojów
28.05.2014

Władze Sacramento w Kalifornii chcą, żeby na opakowaniach słodzonych napojów pojawiły się etykiety ostrzegające przez otyłością, cukrzycą i próchnicą.  Senacki komitet ds. zdrowia stanu Kalifornia w USA przyjął projekt ustawy nakazującej etykietowanie ostrzegawcze na opakowaniach słodzonych napojów podobne do ostrzeżeń znanych z papierosów czy alkoholu. To pierwszy krok na legislacyjnej drodze do wprowadzenia nakazu etykietowania. Na opakowaniu każdego napoju, który...


Liczy się tylko słodki smak?
28.05.2014

Badania pokazały, że Amerykanie nie rozróżniają, czy napój, który piją, jest sztucznie słodzony, czy zawiera naturalne cukry. Nie są też tym specjalnie zainteresowani. Profesorowie Gail Rampersaud i Lisa House wraz z zespołem z Univesity of Florida przeprowadzili ankietę online dotyczącą spożywania bezalkoholowych napojów słodzonych w USA. W badaniu wzięło udział 3361 dorosłych Amerykanów z różnych części kraju. Wyniki pokazały, że konsumenci nie mają świadomości, że jest...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009