Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Pomimo niskich cen, rynek wieprzowiny w UE pozostaje bez wsparcia Brukseli
28.01.2015

Pomimo trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, w minionym roku Komisja Europejska nie zdecydowała się na udzielnie wsparcia sektorowi poprzez wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Rynek ten praktycznie przez cały 2014 r. borykał się z ograniczeniami w handlu, wywołanymi pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików początkowo na Litwie, a następnie w Polsce. Pod koniec stycznia 2014 r. Rosja zażądała od Unii Europejskiej, aby nie...


Prognozy Komisji Europejskiej dla rynku drobiu w UE do 2024 r.
14.01.2015

W grudniu 2014 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę korzystnej sytuacji na unijnym rynku drobiu w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci Komisji przewidują, że drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja i spożycie w UE wzrosną znacząco w analizowanym okresie. Z uwagi na coraz większy popyt na świecie, UE utrzyma swój 10% udział w światowym...


Prognozy Komisji Europejskiej dla rynku wieprzowiny w UE do 2024 r.
14.01.2015

W grudniu 2014 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Po siedmiu latach sukcesywnego spadku, w 2015 r. można się już spodziewać odbudowy poziomu unijnej produkcji. Redukcja pogłowia trzody w UE, zapoczątkowana w 2007 r., była wynikiem programów restrukturyzacyjnych,...


Prognozy Komisji Europejskiej dla wspólnotowego rynku wołowiny
26.11.2014

Według prognoz Komisji Europejskiej z października br., po trzech latach stałego spadku, w 2014 r. produkcja netto mięsa wołowego w UE wzrośnie o 1,5% do 7 mln 501 tys. ton. Wzrost ten będzie przede wszystkim rezultatem zwiększenia się pogłowia krów mlecznych (dwie trzecie produkcji mięsa pochodzi od mlecznego stada zwierząt), co wynika z przygotowywania się producentów w krajach członkowskich do zakończenia systemu kwotowania produkcji mleka. Ponadto niższe ceny pasz...


Nowe prognozy FAO dla światowego rynku wołowiny
26.11.2014

Według prognoz FAO w 2014 r. produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,3 mln ton, tj. będzie zaledwie o 0,8% większa niż w 2013 r. Wzrost wytwórczości tego gatunku mięsa dotyczyć będzie tylko krajów rozwijających się, gdzie skupionych jest 60% całej produkcji wołowiny na świecie. W br. produkcja mięsa wołowego w tych krajach zwiększy się o 2,3%, podczas gdy w krajach rozwiniętych obniży się o 1,3%, w tym przede wszystkim spadnie w Ameryce Północnej. W...


Prognozy FAO dla światowego rynku wieprzowiny w 2014 r.
13.11.2014

Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z października  br., w 2014 r. światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się w skali roku o 1,4% do rekordowych 116,1 mln ton, czemu będą sprzyjały niższe koszty pasz. Wyższa dynamika wzrostu produkcji (+2,2%) przewidywana jest w krajach rozwijających się, skąd pochodzi ponad 60% wolumenu wytwarzania. Kraje rozwinięte zanotują w tym roku jedynie 0,03% wzrost produkcji. Największy producent...


Prognozy FAO dla światowego rynku drobiu w 2014 r.
13.11.2014

Według październikowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2014 r. światowa produkcja drobiu po raz kolejny zwiększy się nieznacznie – o 1,1% do 107,6 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady. Drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego poziom wytwarzania wzrośnie w tym roku w większym stopniu w krajach rozwiniętych (+1,9%) niż rozwijających się (+0,5%). Chiny obniżą produkcję już drugi rok z rzędu ze względu na...


Rosyjskie embargo nie powinno wpłynąć negatywnie na wielkość eksportu wołowiny do Polski
14.10.2014

Według wstępnych danych, w ciągu pierwszego półrocza br., na rynki zagraniczne trafiło 141,5 tys. ton polskiej wołowiny o wartości 447,4 mln EUR. Podobnie jak w latach minionych, największą część eksportu stanowiło mięso świeże lub schłodzone (106,6 tys. ton). Znacznie mniej wywieziono mięsa mrożonego (34,9 tys. ton). Eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego ogółem w okresie styczeń-czerwiec br. był o 1,3% mniejszy w skali roku. Siłą napędową eksportu pozostają kraje UE,...


Litwa dopuszcza ubój rytualny, Polska nadal utrzymuje jego zakaz
14.10.2014

Litwa, będąca jednym z krajów najciężej dotkniętych przez rosyjskie embargo na towary rolno-spożywcze, dopuściła ubój rytualny zwierząt, co ma pomóc znaleźć sektorowi mięsnemu alternatywne rynki zbuku na mięso na Bliskim Wschodzie. Decyzję o akceptacji tego sposobu uboju zwierząt parlament litewski podjął w dniu 23 września br. Zasady uboju zwierząt zgodne z wymaganiami społeczności żydowskich oraz muzułmańskich będą obowiązywały od 2015 r. Władze litewskie przypomniały, że...


Dobre wyniki w eksporcie drobiu za pierwsze półrocze 2014 r.
24.09.2014

Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, rok później już 32%, a w 2013 r. wzrósł do ok. 35-36%, co...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009