Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW - www.ksow.pl

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kto będzie dostarczał mięso do Rosji?
24.09.2014

W dn. 7 sierpnia br. Rosja wprowadziła zakaz przywozu produktów żywnościowych, w tym mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu, wyrobów mięsnych i kiełbas pochodzących z USA, UE, Kanady, Australii i Norwegii. Była to odpowiedź na reakcję tych państw na działania militarne Rosji na Ukrainie. Zakazy obowiązują od dn. 8 sierpnia br. przez rok. Unijna wieprzowina została objęta embargiem już pod koniec stycznia br. na skutek wykrycia przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) na...


Prognozy dla rynku wieprzowiny w UE na lata 2014-2015
21.08.2014

W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w UE. Po wprowadzeniu nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch prośnych w 2013 r., unijne pogłowie loch w grudniu 2013 r. wynosiło 15,2 mln szt. i było nadal o 1,6% niższe wobec roku poprzedniego. Spadki liczebności stada zanotowano u...


Do 2018 r. import mięsa wołowego do Chin zwiększy się dwukrotnie
06.08.2014

Według ekspertów z Rabobanku, do 2018 r. import mięsa wołowego do Chin może zwiększyć się blisko dwukrotnie. W tym samym czasie krajowa produkcja tego gatunku mięsa zmniejszy się, natomiast popyt wewnętrzny na wołowinę wzrośnie. Trzeba przy tym podkreślić, że chiński sektor wołowiny wyraźnie pozostaje w tyle za wszystkimi najważniejszymi krajami, będącymi liczącymi się producentami wołowiny, m.in. w zakresie hodowli bydła, wydajności, zarządzania gospodarstwami,...


UE – rosnąca produkcja, malejący eksport mięsa w 2014 r.
06.08.2014

Z ostatniego raportu Komisji Europejskiej z lipca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku mięsa wynika, że w 2014 r. eksport mięsa ogółem ze Wspólnoty obniży się o 4,7% do 3 mln 529 tys. ton. W następnym roku wywóz może wzrosnąć o 0,5% do 3 mln 546 tys. ton. Będzie to jednak nieznaczny wzrost biorąc pod uwagę zwyżkę produkcji wszystkich głównych gatunków mięsa w UE. Największy spadek eksportu będzie dotyczył mięsa wieprzowego (o 7% do 2 mln 53 tys. ton), co wiąże się z...


Rosnąca liczba krów mlecznych odwraca spadkowa tendencję pogłowia bydła
04.07.2014

Wysokie światowe ceny mleka oraz zbliżający się koniec systemu kwotowego w UE (zniknie on od 1 kwietnia 2015 r.), wpłynęły na odwrócenie długoterminowych tendencji spadkowych w pogłowiu bydła (w tym przede wszystkim bydła mlecznego) w krajach Wspólnoty. Według ostatnich prognoz FAS/USDA (amerykańskiego departamentu rolnictwa), w 2014 r. pogłowie krów mlecznych w UE-28 zwiększy się o około 1% w stosunku do 2013 r. do 23,5 mln sztuk. Biorąc pod uwagę rosnącą...


Prognozy FAO dla światowego rynku wołowiny
04.07.2014

Według ostatniego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), w 2014 r. światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie tylko o 0,5%, i wyniesie 68 mln ton. Należy przy tym podkreślić, że trend ograniczonego wzrostu produkcji wołowiny na świecie obserwowany jest od wielu lat. Niewielkiego wzrostu produkcji (na poziomie 2,3% do 39,5 mln ton) można spodziewać się w krajach rozwijających się, przede wszystkim w Ameryce Środkowej, na...


Prognozy FAO dla światowego rynku drobiu w 2014 r.
20.06.2014

Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), po niewielkim wzroście w 2013 r., w 2014 r. w produkcja drobiu na świecie zwiększy się wobec roku poprzedniego o 1,6% do 108,7 mln ton. Największy producent – USA, podwyższy poziom wytwarzania o 1,8% do rekordowych 20,6 mln ton. Chiny obniżą natomiast produkcję o 1,7%, ze względu na skutki epidemii ptasiej grypy z 2013 r. Pozostali potentaci na światowym rynku drobiu zanotują niewielkie, ok....


Afrykański pomór świń już w UE
20.06.2014

Urzeczywistniły się wcześniejsze prognozy przeniesienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) do Unii Europejskiej. W styczniu br. zanotowano pierwsze dwa przypadki ASF u dzików na Litwie, a następnie w lutym br. dwa ogniska u dzików w Polsce. Kolejne dwa przypadki u dzików wykryto w Polsce pod koniec maja br. W związku z zagrożeniem pojawiają się wątpliwości dotyczące konsekwencji finansowych oraz skuteczności działań zapobiegawczych.  Afrykański pomór świń jest to...


Kim są przyszli konsumenci produktów mięsnych na rynku światowym?
15.05.2014

Wydaje się, że ważnym zagadnieniem z punktu widzenia producentów staje się dziś zrozumienie wpływu zmian demograficznych na świecie na przyszły popyt na towary pochodzenia zwierzęcego oraz wzorce przyzwyczajeń konsumentów. Obecnie 91% światowej konsumpcji skupione jest w regionach, w których główną populację stanowią ludzie w wieku 40 lat i starszym. Według danych Global Demographics, ludność w wieku 40 lat i powyżej w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej oraz w zamożnej...


Ukraina będzie korzystać z eksportu towarów rolnych do UE a Polska boryka się z problemem wywozu mięsa na rynek ukraiński
15.05.2014

Unia Europejska opowiedziała się za jednostronnym zniesieniem łącznie około 98% ceł na towary sprowadzane z Ukrainy, by w ten sposób pomóc podupadającej gospodarce tego kraju. Odpowiednie przepisy (weszły w życie w dniu 23 kwietnia br. zgodnie rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 374/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy) mają obowiązywać do 31 października br., tj. do momentu podpisana umowy...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009