Partnerzy KSOW

Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego

Forma prawna:
Inne niż wyżej wymienione

NIP:
7773373675

REGON:
388887726

Adres siedziby:
wielkopolskie
Plac Parkowy 1
62-060 Skrzynki

Numer telefonu: 519 356 043
Strona WWW: www.smakipowiatupoznanskiego.pl
Adres e-mail: kontakt@instytutskrzynki.pl

Zasięg terytorialny:
lokalny

Priorytety PROW:

VI . Zrównoważony rozwój terytorialny

  • Aktywizacja społeczna
  • Budowanie marki terytorialnej
  • Usługi publiczne (transport, kultura, edukacja, zdrowie)
  • Tożsamość i integracja społeczna

Opis dotychczasowej działalności:

SZLAK KULINARNY „SMAKI POWIATU POZNAŃSKIEGO”

www.smakipowiatupoznanskiego.pl

 

IDEA

Szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha, pasja ludzi dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią i jednocześnie inspiracją oraz zachętą do uprawiania rodzinnej turystyki regionalnej. Wpisuje się to w strategię powiatu poznańskiego w której kultura i tradycja - w tym kulinarna ma swoje znaczące miejsce.

Misją powstania szlaku jest nagradzanie i prezentacja tego co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy, kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca w którym mieszkamy. Miejsca i wydarzenia które rekomendujemy są powodem do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla odwiedzających w dowolnym miejscu w Europie.

Warto zauważyć, że uruchomienie szlaku kulinarnego, początek czerwca 2021, zbiegło się ze zniesieniem obostrzeń które przez wiele miesięcy obejmowały cały kraj i nie tylko w związku ze światową pandemią koronawirusa. Projekt tym samym wpisuje się w działania powiatu poznańskiego, który w ten sposób dodatkowo wspiera lokalnych przedsiębiorców, którzy zostali najbardziej poszkodowani w czasie pandemii.

 

TRADYCJE I NOWOCZESNOŚĆ

Zbyszek Kmieć – jeden z członków Kapituły Szlaku jako źródła współczesnej kuchni wielkopolskiej wskazuje jej cztery korzenie kuchnię wielkopolskiego dworu pełną kanonicznych tradycji kuchnię mieszczańską bogatszą niż gdzie indziej kuchnię chłopską i przepisy ludzi którzy przywędrowali w okolice Poznania po II wojnie światowej. Na szlaku kulinarnym choć niezmiernie cenione są produkty nawiązujące do tych tradycji równie ważne zostały także te wzorce które dopiero tworzą tradycję lub czerpią z kultury innych nawet dalekich krajów. Dbałość o cały proces wytwarzania – o składniki i ich jakość oraz działanie na niewielką skalę powodują że chce się wracać do miejsc i produktów w które włożyli całe serce uczestnicy Szlaku.

 

PRZEŻYCIA KULINARNE

Szlak to nie tylko miejsca gdzie znajdziemy wyśmienite dania przyrządzane z pietyzmem przetwory ekologiczne płody rolne czy pachnące dymem wędliny. To również wydarzenia które – oprócz doznań smakowych – dostarczą też licznych emocji ich uczestnikom. Na internetowej witrynie szlaku tworzymy rozdział dokumentowania kulinarnych opowieści z takich przeżyć. To historia którą oprócz członków szlaku napiszą jego bywalcy i goście. Przeżycia te które będzie można chłonąć wszystkimi zmysłami mają stać się nowym sposobem poznawania i utrwalania w pamięci tradycji i kultury regionu.

 

KTO MOŻE ZOSTAĆ CZŁONKIEM SZLAKU

Członkami Szlaku mogą zostać restauracje i placówki gastronomiczne hotele gospodarstwa agroturystyczne producenci produktów regionalnych i tradycyjnych przetwórcy żywności regionalnej rolnicy ogrodnicy pszczelarze przedsiębiorstwa rybackie organizatorzy cyklicznych imprez np. festynów kulinarnych z powiatu poznańskiego. Aktualna pełna lista i wizytówki członków szlaku a także kalendarium wydarzeń znajdują się stronie Szlaku. Regulamin oraz informacje o tym jak zostać członkiem szlaku znajdują się na powyższej witrynie internetowej w zakładce „Szlak kulinarny/dołącz do nas”. Zgłoszenia rozpatruje Kapituła Szlaku której przewodniczy Starosta Poznański Jan Grabkowski wspierany przez ekspertów w dziedzinie kulinariów i turystyki regionu.

 

INSTYTUT SKRZYNKI – OPERATOR SZKLAKU KULINARNEGO

Operatorem szlaku jest Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Ta nowo powołana powiatowa instytucja kultury siedzibę swoją ulokowała w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi w drugiej połowie roku 2022. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski tworzenie ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Data rejestracji: 18.02.2022