Projekty 2014-2020

Uruchomienie przydomowej serowarni "Serki Felerki"

KONTEKST I CELE PROJEKTU

Projekt został zrealizowany na terenie gminy Piaski w powiecie gostyńskim.

Celem projektu było uruchomienie Serowarni "Serki Felerki", oferującej tradycyjne, domowe sery podpuszczkowe z wykorzystaniem lokalnych produktów żywnościowych oraz wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw na obszarze objętym LSR.

ZREALIZOWANE DZIAŁANIA

W ramach operacji została założona na obszarze LGD Gościnna Wielkopolska nowa działalność gospodarcza (serowarnia) prowadząca produkcję, przetwarzanie i sprzedaż lokalnych produktów żywnościowych. W wyniku realizacji operacji utworzone zostało jedno miejsce pracy (samozatrudnienie).

Realizacja projektu polegała na zakupie kotła serowarskiego (nowoczesne energooszczędne urządzenie pozwalające znacząco ułatwić i przyspieszyć procesy produkcyjne oraz wprowadzić nowe produkty mleczarskie do oferty), urządzeń chłodniczych z montażem (niezbędne urządzenia chłodnicze do schładzania serów, klimatyzatory do warzelni oraz klimatyzatory pomieszczeń socjalnych), wędzarnię elektryczną (urządzenie niezbędne przy produkcji serów wędzonych) oraz drobne akcesoria niezbędne do produkcji serów (formy, misy, noże, garnki, chusty, miarki, nabieraki, sitka, cedzaki, pojemniki,termometry).

OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI

Zrealizowana operacja umożliwiła rozpoczęcie nowej działalności gospodarczej w formie serowarni, prowadzącej produkcję, przetwarzanie i sprzedaż lokalnych produktów żywnościowych. Operacja przyczyniła się do rozwoju produkcji i sprzedaży lokalnych produktów żywnościowych. Zwiększyła wykorzystanie lokalnych produktów żywnościowych w działalności gospodarczej. W wyniku realizacji operacji utworzone zostało jedno miejsce pracy (samozatrudnienie) dla osoby należącej do grupy defaworyzowanej (kobieta).


Projekt cechuje się dużą innowacyjnością procesową oraz technologiczną ze względu na zastosowanie nowoczesnych, energooszczędnych urządzeń pozwalających znacząco ułatwić i przyspieszyć procesy produkcyjne oraz wprowadzić nowe produkty mleczarskie do oferty. Wiedza, doświadczenie, determinacja, a w szczególności pasja Beneficjentki przyniosły obfity plon – nowy lokalny produkt, który jest wytwarzany z największą starannością. Jest to kolejny przykład przekształcenia pasji w sposób na życie.

"Serki Felerki" stały się marką obszaru LGD Gościnna Wielkopolska, stanowiąc produkty nieprzemysłowe, niemasowe, produkowane z surowców lokalnych, a tym samym stanowiący ciekawy przykład dobrej praktyki.


Beneficjent

Paulina Feler

Smogorzewo 360, 63-820 Smogorzewo

Tel: 693083332

WWW: -


Program operacyjny

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020

Priorytet PROW:

VI. Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich

Działanie PROW:

M19-Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER (RLKS)


Termin i miejsce realizacji

Termin realizacji projektu: 08.2024 - 08.2024

Zasięg lokalny - Polska

Koszt projektu

Całkowity koszt projektu: 100.000,00

w tym środki z UE: 63.630,00

z budżetu państwa: 36.370,00

z budżetu samorządów: 0,00

środki prywatne: 0,00

inne: 0,00