Projekty 2014-2020

Wsparcie przedsiębiorczości w Dolinie Strugu poprzez utworzenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego

KONTEKST I CELE PROJEKTU

Celem głównym zrealizowanej operacji było wsparcie lokalnej przedsiębiorczości poprzez utworzenie i funkcjonowanie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego, co stanowi doskonały przykład dobrej praktyki w zakresie wspierania rozwoju gospodarczego na poziomie regionalnym. Inkubator umożliwia lokalnym producentom rolnym przetwarzanie ich produktów w zakładzie zatwierdzonym przez odpowiednie organy, który spełnia wszystkie wymagania sanitarne, co zapewnia wysoką jakość i bezpieczeństwo produkcji.

Dodatkowym celem utworzenia Inkubatora było rozwijanie stowarzyszenia i podejmowanie kolejnych wyzwań mających na celu wzmacnianie jego potencjału.

ZREALIZOWANE DZIAŁANIA

W ramach przygotowań do realizacji Inkubatora, członkowie stowarzyszenia odbyli wizyty w podobnych zakładach, wizyta pozwoliła na zapoznanie się z dobrymi praktykami oraz wyceną i konfiguracją niezbędnej linii produkcyjnej.

Realizacja operacji obejmowała:

  1. Prace budowlane niezbędne do przystosowania obiektu,
  2. Postępowania konkurencyjne na dostawę maszyn i wyposażenia,
  3. Zatrudnienie osoby odpowiedzialnej za Inkubator oraz przeprowadzenie szkoleń,
  4. Uruchomienie produkcji, działania promocyjne oraz pozyskiwanie klientów,
  5. Szkolenia dla przyszłych użytkowników Inkubatora

OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI

W rezultacie podjętych działań nastąpiło:

  • Uruchomienie zakładu.
  • Rozpoczęcie działań promocyjnych.
  • Poszerzenie bazy klientów.
  • Rozszerzenie zakresu usług.
  • Zwiększenie wydajności zakładu

Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi „Wsparcia na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Inkubator został zaplanowany jako ogólnodostępny, niekomercyjny obiekt, który mógłby być wykorzystywany przez różne podmioty. Obszar działalności Inkubatora był jedynym, który mógł przynieść oczekiwane rezultaty, oferując wysokiej jakości usługi oraz edukację. Ponadto, w celu wsparcia turystyki w Dolinie Strugu, Inkubator został wykorzystany do organizowania pokazów produkcji oraz uruchomienia sklepu firmowego. Mimo że działalność Inkubatora nie jest nastawiona na zysk, jego funkcjonowanie znacząco wpłynęło na stabilność finansową stowarzyszenia. Utworzenie Inkubatora przyczyniło się do stworzenia stałego miejsca pracy oraz sezonowego zatrudnienia, co stanowi wartość dodaną.


Projekt ma potencjał do powtórzenia, jednak należy dostosować plan tworzenia inkubatorów do lokalnych warunków. Choć początkowo brak rozwiniętego rolnictwa w regionie wydawał się zagrożeniem, okazało się, że nie tylko więksi producenci, ale także lokalni wytwórcy mogą skorzystać z tego typu usług. Projekt jest innowacyjny i unikalny, jako pierwszy funkcjonujący i rozwijający się inkubator na Podkarpaciu, który do tej pory działa w sposób niekomercyjny.


Projekt zdobył wyróznienie w kategorii inicjatywy społeczne w XXIV edycji konkursu "Sposób na sukces".

Film o projekcie (w minutach 1.08 - 1.10) otwórz


Beneficjent

IMPULS Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Błażowa

Plac im. Ks. Adolfa Kowala 1, 36-030 Błażowa

Tel: 661 578 033

WWW: https://inkubator.blazowa.net/

E-mail: Inkubator.blazowa@gmail.com


Program operacyjny

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020

Priorytet PROW:

VI. Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich

Działanie PROW:

M19-Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER (RLKS)


Termin i miejsce realizacji

Termin realizacji projektu: 01.2019 - 03.2020

Zasięg lokalny - Polska podkarpackie

Koszt projektu

Całkowity koszt projektu: 571.148,00

w tym środki z UE: 318.150,00

z budżetu państwa: 181.850,00

z budżetu samorządów: 0,00

środki prywatne: 71.148,00

inne: 0,00