Projekty 2014-2020
Konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje – rolniczy handel detaliczny"
KONTEKST I CELE PROJEKTU
Celem operacji było zwiększenie wiedzy nt. możliwości sprzedaży produktów rolnych oraz przetworzonych bezpośrednio przez rolników świętokrzyskich.
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
W ramach operacji zorganizowano Konkurs w trakcie którego finaliści prezentowali produkty z gospodarstw o wysokiej jakości. Dzięki publikacji artykułów na stronie internetowej Partnera, ma portalu Strefa Agro, a także w dodatku do Echa dnia „Strefa Agro”, konsumenci mogli posiąść wiedzę o możliwości zakupu produktów prosto z gospodarstw, czyli z krótkich łańcuchów od pola do stołu. Ponadto w ramach projektu wydano publikację, która jest trwałym źródłem wiedzy nt. rolniczego handlu detalicznego oraz produktów, które brały udział w ubiegłorocznym konkursie i są cały czas w ofercie gospodarstw.
Konkurs jest jedną z najlepszych metod przedstawienia tematu przetwórstwa żywności przez rolników, ponieważ w drodze eliminacji, na podstawie regulaminu podanego wcześniej do publicznej wiadomości, wybierane jest 20 najlepszych produktów, rokujących sukces sprzedażowy ze względu na swoje walory wyjątkowości, niepowtarzalności i zdrowotności. Były to produkty, które mogą być sprzedawane jako przetworzone z gospodarstwa rolnego, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi. Konkurs w sposób bezpośredni oraz poprzez promocję w internecie i massmediach zapewnia bardzo dobrą informację o tych produktach i możliwościach ich zakupu dla potencjalnych konsumentów oraz stanowi przykład dla nowych zainteresowanych tematem rolników. Informacje zawarte w broszurze i na stronie internetowej zapewniają rzetelną informację o możliwościach prawnych i finansowych prowadzenia RHD z uwzględnieniem zmian jakie weszły.
Konkurs miał za zadanie zachęcić rolników, szczególnie z małych gospodarstw do legalnego sposobu zarabiania na żywności wysokiej jakości. Operacja ta wzmocniła promocję tych produktów wśród konsumentów, upowszechniła wiedzę, że są dostępne a także, że są wyjątkowe, niepowtarzalne, z naturalnych surowców, które są źródłem zdrowia. Ze względu na to, że jest to wciąż rynek niszowy, trudno pojedynczym producentom samodzielnie przebić się z promocją wśród ofert wielkich koncernów.
Uczestnicy konkursu oraz wszyscy inni zainteresowani tematem, do których dotarła informacja o konkursie, jego celach i założeniach, w tym także publiczność biorąca udział w etapie wojewódzkim oraz poprzez stronę internetową i massmedia także inni konsumenci, otrzymali wiedzę nt. unikatowych produktów żywnościowych z naszego regionu, co przyczyniło się do większego zainteresowania tymi produktami, w szczególności biorącymi udział w konkursie.
OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI
W efekcie realizacji tego konkursu, 20 osób otrzymało możliwość zaprezentowania swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych produktów z krótkiego łańcucha produkcji od pola do stołu w finale wojewódzkim, a za pośrednictwem massmediów na całym obszarze województwa. Przyczyni się to do zwiększania grupy rolników prowadzących sprzedaż w Rolniczym Handlu Detalicznym.
O pozytywnym odbiorze realizacji konkursu świadczy m.in. zwiększająca się stale liczba rolników, którzy przystępują do rejestracji Rolniczego Handlu Detalicznego w inspektoratach powiatowych PIW i Sanepidzie. Wydany w ramach operacji poradnik będzie dodatkowo służył szerzeniu rzetelnej wiedzy nt. możliwości prowadzenia RHD zgodnej z obowiązującym prawem, jak również zawiera informacje o zmianach prawnych, które rozszerzają możliwości sprzedaży bez obciążeń podatkowych, a także na większym obszarze czyli w całym kraju.
Beneficjent
Świętokrzyska Izba Rolnicza
Ul. Chopina 15/3, 25-365 Kielce
E-mail: biuro@sir-kielce.pl
Program operacyjny
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020
Priorytet PROW:
VI. Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich
Działanie PROW:
Schemat 2 PT PROW 2014-2020 (KSOW)
Termin i miejsce realizacji
Termin realizacji projektu: 08.2021 - 11.2021
Zasięg regionalny -Koszt projektu
Całkowity koszt projektu: 44.430,00
w tym środki z UE: 28.270,81
z budżetu państwa: 16.159,19
z budżetu samorządów: 0,00
środki prywatne: 0,00
inne: 0,00