|

Czy gęsina jest smaczna? Gdzie można jej spróbować?

Gęsina jako regionalny specjał - takie hasło przyświecało Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, która podczas targów Smaków i Rękodzieła wystawiła swoje stoisko. Osoby, które je odwiedziły, mogły zgłębić wiedzę m.in. o przyzagrodowym  chowie gęsi, walorach zdrowotnych gęsiny czy rolniczym handlu detalicznym. Na stoisku przygotowana została ekspozycja, na której prezentowane były produkty z gęsiny, m.in. pasztety, smalec, mięso z gęsiny, a także foldery informacyjne, ulotki oraz filmy promocyjne. Stoisko Fundacji cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, a eksperci przeprowadzili wiele rozmów poświęconych zarówno zapoczątkowaniu chowu gęsi, jak i jej opłacalności oraz przetwarzaniu wyrobów z gęsiny. 

W ramach projektu Gęsina nie tylko na św. Marcina - Promocja przyzagrodowego chowu, przetwórstwa oraz walorów żywieniowych gęsiny podczas targów i imprez plenerowych Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi w dniach 23-25.04.2021 r. wzięła udział w Targach Smaków i Rękodzieła w Warszawie. W wydarzeniu wzięło udział blisko 40 wystawców oraz ok. 20 tysięcy odwiedzających.