|

Jak rozpocząć przyzagrodowy chów gęsi?

Uczestnicząc w szkoleniach w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. W trakcie szkoleń omawiane są między innymi rasy gęsi, warunki odchowu piskląt, żywienie gęsi oraz przydatność kulinarną, wartość odżywczą mięsa i tłuszczu. Przedstawiane są także sposoby pozyskiwania puchu i pierza oraz legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Uczestnicy spotkania poznać mogą również prawa i obowiązki związane z rolniczym handlem detalicznym oraz możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.

27 i 28 maja 2021 r. w Brzostowie w woj. wielkopolskim odbyły się szkolenia organizowane przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Odbyły się także warsztaty kulinarne z przetwórstwa gęsiny, które cieszyły się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników.

Serdecznie zapraszamy na kolejne szkolenia.

Szczegóły szkoleń dostępne będą na facebooku Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.