|

Kolejne wydanie Poradnika antykryzysowego dla obszarów wiejskich

Chociaż luty przywitał nas przedłużeniem obostrzeń i nowymi zasadami bezpieczeństwa COVID-19, to równocześnie z początkiem miesiąca weszły w życie przepisy rozszerzające wsparcie dla podmiotów gospodarczych oraz przedłużające świadczenia dla osób fizycznych.

Polecamy lekturę Poradnika antykryzysowego dla obszarów wiejskich, w którym przedstawiane są bieżące REGULACJE – REKOMENDACJE – AKCJE, łagodzące skutki pandemii COVID-19 dla gospodarki wiejskiej i wiejskich gospodarstw domowych.

Poradnik tworzą pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie.

REGULACJE

Tarcza 7.0 również dla nowopowstałych firm

Zwolnienie z opłacania składek ZUS za następne dwa miesiące, a także kolejna dotacja dla mikro i małych firm do 5 tys. zł, dodatkowe postojowe oraz dopłata do wynagrodzeń – to kolejne instrumenty pomocy dla przedsiębiorców, które na mocy rozporządzenia Rady Ministrów weszły w życie od 1 lutego 2021 r. Wsparciem zostaną objęte także firmy z branży turystycznej oraz ci przedsiębiorcy, którzy rozpoczęli swoją działalność w 2020 r.

Pomoc dla kolejnych 9 branż

Rada Ministrów przyjęła uchwałę rozszerzającą pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 dla mikro, małych i średnich firm o kolejne dziewięć kodów PKD, w tym  z branży edukacyjnej, handlowej i rozrywkowej.

Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonych w KRUS wydłużony do 14. 02. 2021

Do 14 lutego 2021 r. nadal przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego rodzica lub opiekuna w przypadku zamknięcia z powodu COVID-19 żłobka, przedszkola, szkoły lub innej placówki.

Aktualizacja wytycznych związanych z branżą spożywczo-gastronomiczną

Od 1 do 14 lutego obowiązują nowe zasady bezpieczeństwa dotyczące COVID-19. Od wspólnej odpowiedzialności wszystkich zależy to, jak szybko poradzimy sobie z pandemią.

REKOMENDACJE

Webinarium dla branży spożywczej 

Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) zaprasza do udziału w webinarium pn. „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, które odbędzie się w dniach  24-25.02.2021r.. W programie m. in. o zmianie nawyków żywieniowych w okresie pandemii COVID-19.

Agroturystyka na nowo – raport z badań 

Projekt badawczy „Agroturystyka na nowo”, zrealizowany w roku 2020 przez CDR Oddział w Warszawie, miał na celu identyfikację barier rozwoju agroturystyki, kierunków jej rozwoju, także w kontekście pandemii COVID19, zmian klimatu, rozwoju technologii informacyjnych i nowych środków komunikacji. Wnioski z badania mogą stanowić użyteczne wskazówki dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych.

Startuje e-Urząd Skarbowy

Ministerstwo Finansów (MF) i Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) uruchamiają internetowy e-Urząd Skarbowy (e-US) na podatki.gov.pl. W jednym miejscu będzie można szybko i wygodnie załatwić sprawy podatkowe, bez konieczności wizyty w urzędzie skarbowym, na poczcie czy w banku.

AKCJE

Cykl „Ginące zawody”

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczyna akcję przywrócenia znaczenia  tradycyjnego rzemiosła. W nowym cyklu „Ginące zawody” przedstawione zostaną zapomniane profesje wiejskie, tajniki tych zajęć, ich patronowie oraz sylwetki osób, które wciąż parają się  takimi zajęciami i próbują znaleźć dla siebie niszę na współczesnym rynku.