|

Czego można się nauczyć w szkole serowarstwa?

Sobota i niedziela upłynęła uczestnikom szkoły serowarstwa farmerskiego bardzo pracowicie!

W ostatni weekend kwietnia odbył się już czwarty zjazd szkoły serowarstwa farmerskiego, organizowanej w ramach projektu „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady:

  • Charakterystyka serów i zasadniczych etapów ich produkcji;
  • Charakterystyka podstawowych urządzeń i sprzętu w serowarni farmerskiej/rzemieślniczej.

Drugiego dnia  uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Charakterystyka biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji serów
  • Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych i zasadniczych etapów ich produkcji
  • Charakterystyka cech masła i zasadniczych etapów jego produkcj.

Zajęcia z uwagi na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejne zajęcia w ramach cyklu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego 29.05.-30.05.2021 planowane są już w formule stacjonarnej.

Więcej informacji o projekcie ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” - znajdziesz tutaj