Sobota i niedziela upłynęła uczestnikom szkoły serowarstwa farmerskiego bardzo pracowicie!
W ostatni weekend kwietnia odbył się już czwarty zjazd szkoły serowarstwa farmerskiego, organizowanej w ramach projektu „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.
W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady:
- Charakterystyka serów i zasadniczych etapów ich produkcji;
- Charakterystyka podstawowych urządzeń i sprzętu w serowarni farmerskiej/rzemieślniczej.
Drugiego dnia uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- Charakterystyka biopreparatów, dodatków, materiałów pomocniczych i opakowań wykorzystywanych w produkcji serów
- Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych i zasadniczych etapów ich produkcji
- Charakterystyka cech masła i zasadniczych etapów jego produkcj.
Zajęcia z uwagi na sytuację epidemiczną odbyły się w formule online. Kolejne zajęcia w ramach cyklu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego 29.05.-30.05.2021 planowane są już w formule stacjonarnej.
Więcej informacji o projekcie ”Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” - znajdziesz tutaj