Projekty 2014-2020

Otwarcie działalności w branży piekarniczej poprzez zaoferowanie ekologicznego pieczywa według tradycyjnej receptury

KONTEKST I CELE PROJEKTU

Rosnący pobyt na zdrową żywność oraz brak w okolicy piekarni oferującej ekologiczne pieczywo, stały się głównym motorem działania do otwarcia własnego biznesu. Podjęte działania są odpowiedzią na jak dotąd niezaspokojony apetyt na zdrowe, lokalne, ekologiczne produkty pochodzące "prosto od rolnika". Moda na świadomy konsumpcjonizm stale rośnie, przyczyniając się do wzrostu świadomości konsumentów na temat korzyści, zarówno dla zdrowia jak i środowiska, płynących z ekologicznej produkcji.

 

ZREALIZOWANE DZIAŁANIA

W ramach zrealizowanego projektu utworzona została firma zajmująca się produkcją pieczywa opartego na produktach lokalnych oraz tradycyjnych recepturach. W asortymencie piekarni znajdziemy produkty bio takie jak pełnoziarniste, pszenno-żytnie oraz żytnie chleby, a także pełnoziarniste, pszenne i orkiszowe bułki. Produkty przygotowywane są na świeżym, dojrzałym zakwasie z fermentacji wielofazowej. Wysoką jakość oferowanych produktów zapewnia również fakt, iż powstają one wyłącznie z ekologicznych składników.

W ramach realizacji projektu niezbędne było dostosowanie lokalu do wymaganych standardów produkcyjnych. Konieczne było wydzielenie odpowiednich pomieszczeń produkcyjnych, jadłodajni, sanitariatu, korytarza czy łazienki. Wymieniona została także instalacja elektryczna. Ponadto zakupiono niezbędne urządzenia do przygotowywania ciasta oraz jego wypieku ( mieszarkę spiralną z podnoszoną głowicą i wyjmowaną dzieżą, komorę rozrostu, piec konwekcyjno - parowy).

OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI

Otwarcie piekarni pozwoliło zaspokoić zarówno potrzeby społeczności lokalnej, jak i samej beneficjentki. Produkcja oraz sprzedaż tradycyjnie wytwarzanego pieczywa jest odpowiedzią na potrzeby lokalnego rynku - powstało miejsce sprzedaży wysokiej jakości produktów, które jednocześnie wspiera lokalnych dostawców surowców niezbędnych do produkcji pieczywa. Relacja beneficjentki projektu potwierdza sukces podjętej aktywności: "dzięki realizacji projektu, mogłam spełnić swoje marzenia i robić to co kocham i sprawia mi to przyjemność, a dodatkowo przynosi zyski". Piekarnia poprzez swój unikatowy sposób produkcji wyróżnia się znacząco na tle konkurencji w całym województwie lubuskim, co pozwala beneficjentce na podejmowanie kolejnych kroków zmierzających do rozwoju działalności oraz poszerzania asortymentu o kolejne produkty eko.

 

 

 

 

 

 


Beneficjent

Kinga Gertych

Spokojna 1, 67-410 Sława

Tel: 663 257 611

E-mail: kinga.gertych@o2.pl


Program operacyjny

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020

Priorytet PROW:

VI. Wspieranie włączenia społecznego, ograniczania ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich

Działanie PROW:

M06-Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej


Termin i miejsce realizacji

Termin realizacji projektu: 08.2018 - 09.2018

Zasięg lokalny - lubuskie

Koszt projektu

Całkowity koszt projektu: 70.000,00

w tym środki z UE: 50.000,00

z budżetu państwa: 0,00

z budżetu samorządów: 0,00

środki prywatne: 20.000,00

inne: 0,00