|

Czym jest lemieszka? Jak zrobić rabarbarusie? — Panie z KGW wyjaśniają

Na zdjęciu widać zastawiony stół pod drzewem, stojący na łące.

Dla wsparcia merytorycznego organizacji oraz osób działających dla dobra naszych obszarów wiejskich, dla ułatwienia wymiany wiedzy pomiędzy nimi oraz rozpowszechniania rezultatów działań służących rozwojowi wsi, powstał projekt „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II", a na jego podstawie — seria filmów do których obejrzenia zachęcamy.

W 2021 roku w szkołach podstawowych i gastronomicznych przeprowadzono warsztaty kulinarne online przeprowadzone przez koła gospodyń wiejskich, w których udział wzięło ponad 675 uczniów z 45 szkół. Podczas spotkań prezentowane były filmy na których członkinie kół prezentują przepisy oraz sposoby wykonania dwóch dań tradycyjnych dla regionu.

Nagrania  dostępne są już na naszym kanale YouTube oraz pod poniższym tekstem.

Po więcej informacji o projekcie w ramach którego powstały filmy, zapraszamy do jego opisu, znajdującego się na naszej stronie.