Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II
Partner KSOW: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej-Counterpart Fund, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Czas trwania projektu: 01.05.2020– 31.10.2021
Budżet projektu: 221 422,32 zł (w tym wkład własny 50 860,00 zł)
Odbiorcy projektu:
- członkowie Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) z 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego;
- uczniowie i nauczyciele ze szkół podstawowych i gastronomicznych z powyższych województw.
Działania i efekty projektu
- Poradnik Lokalne regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II.
- Drugie wydanie podręcznika zawiera aktualną i niezbędną wiedzę oraz porady jak założyć, prowadzić oraz prężnie rozwijać działalność kół gospodyń wiejskich, w zakresie:
- znaczenia produktów regionalnych i tradycyjnych w budowaniu dziedzictwa danego regionu,
- możliwości udziału w systemach jakości żywności,
- procedury rejestracji i wymagań, jakie muszą być spełnione przy certyfikacji produktów w danym systemie,
- sprzedaży przez rolników swoich produktów,
- narzędzi i możliwości komunikacji i promocji organizacji,
- formalno-prawnych aspektów funkcjonowania KGW,
- współpracy z innymi organizacjami,
- sposobów pozyskiwanie funduszy,
- budowania partnerstw.
Poradnik został przekazany uczestnikom jednodniowych szkoleń dla KGW. Publikacja jest dostępna w bibliotece KSOW poradnik-min.pdf (ksow.pl)
- Drugie wydanie podręcznika zawiera aktualną i niezbędną wiedzę oraz porady jak założyć, prowadzić oraz prężnie rozwijać działalność kół gospodyń wiejskich, w zakresie:
- Dziewięć jednodniowych szkoleń w formule online dla przedstawicieli KGW.
- Podczas szkoleń uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu:
- znaczenia produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych,
- dziedzictwa regionalnego;
- zasad uczestniczenia w krajowych i unijnych systemach jakości żywności;
- istoty krótkich łańcuchów dostaw;
- możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego.
Uczestnicy zostali również zapoznani z zasadami sprzedaży produktów własnych, możliwościami finansowania działalności organizacji pozarządowych, sposobami promocji oraz rozwoju swojej działalności. Przeszkolono przedstawicieli kół gospodyń wiejskich z dziewięciu województw, łącznie 512 osób.
- Podczas szkoleń uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu:
- Dziewięć warsztatów kulinarnych w formule online dla uczniów i nauczycieli ze szkół podstawowych i gastronomicznych.
- Uczestnicy mieli możliwość poznać swoje lokalne dziedzictwo kulinarne -
produkty i dania, które często ich prababcie i babcie używały i gotowały na co dzień.- Podczas warsztatów kulinarnych online, zaprezentowane zostały nagrania, na których członkowie kół gospodyń wiejskich przedstawili wykonanie dwóch dań tradycyjnych dla swojego koła i regionu. Po prezentacji, koła odpowiadały na pytania uczniów, ale także opowiadały szerzej o swojej działalności, o innych potrawach, które przygotowują, a których nie zaprezentowały na nagraniach, o swoich tradycyjnych strojach, o tradycjach, które kultywują.
Zachęcały także do tego, by uczniowie także pytali swoich dziadków o ich tradycje z dzieciństwa oraz do samodzielnego przyrządzenia zaproponowanych dań. Dzięki warsztatom młodzież poznała dziedzictwo kulturalne swojego regionu.
W warsztatach wzięło udział 1900 uczniów i nauczycieli z 78 szkół z dziewięciu województw.
Wszystkie filmy z warsztatów kulinarnych są dostępne w filmotece KSOW …. (obecnie: Czym jest lemieszka? Jak zrobić rabarbarusie? — Panie z KGW wyjaśniają - KSOW).
- Podczas warsztatów kulinarnych online, zaprezentowane zostały nagrania, na których członkowie kół gospodyń wiejskich przedstawili wykonanie dwóch dań tradycyjnych dla swojego koła i regionu. Po prezentacji, koła odpowiadały na pytania uczniów, ale także opowiadały szerzej o swojej działalności, o innych potrawach, które przygotowują, a których nie zaprezentowały na nagraniach, o swoich tradycyjnych strojach, o tradycjach, które kultywują.
- Dziesięć artykułów w prasie lokalnej i branżowej.
- Publikacje dotyczyły tematyki kół gospodyń wiejskich, będących równocześnie podsumowaniem działań, prowadzonych w ramach operacji. Jednocześnie artykuły służyły promocji życia na wsi, prezentując jej bogactwo i mnogość działań kół, zachęcając tym samym potencjalnych członków kół do wstąpienia do organizacji i dzielenia się swoim doświadczeniem, wspierając tym samym rozwój obszarów wiejskich.
- Artykuły ukazały się w następujących czasopismach:
- Strefa Agro – Koło Gospodyń Wiejskich gotowe do działania;
- Głos Dziennik Pomorza – Rabarbarusie i Specjał Młyński z Pomorza Drawskiego;
- Nowiny – Tradycyjny rosół z Podkarpacia i nagromadzane smażone pierogi;
- Gazeta Pomorska – Przepis na pierogi i pstrąga prosto z Kujaw i Pomorza;
- Kurier Lubelski – Jak przygotować tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny, czyli lemieszkę i kluski siwaki;
- Kurier poranny i Gazeta Współczesna – Jak przygotować babę drożdżową i kartacze – tradycyjne potrawy z Podlasia;
- Dziennik Bałtycki – Jak przygotować regionalne potrawy z Pomorza, czyli zupę zagraj i jabłko czernińskie;
- Gazeta Wrocławska – Tradycyjne smaki przywiezione na Dolny Śląsk przez jego mieszkańców;
- Dziennik Łódzki – Barszcz z wiśni czyli co jedli mieszkańcy wsi z czasach Reymonta;
- Dziennik Zachodni – Potrawy prosto spod Babiej Góry;
- Artykuły ukazały się w następujących czasopismach:
- Publikacje dotyczyły tematyki kół gospodyń wiejskich, będących równocześnie podsumowaniem działań, prowadzonych w ramach operacji. Jednocześnie artykuły służyły promocji życia na wsi, prezentując jej bogactwo i mnogość działań kół, zachęcając tym samym potencjalnych członków kół do wstąpienia do organizacji i dzielenia się swoim doświadczeniem, wspierając tym samym rozwój obszarów wiejskich.
Priorytet 3 PROW: wspieranie organizacji łańcucha żywnościowego, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, dobrostanu zwierząt oraz zarządzania ryzykiem w rolnictwie
Cele KSOW
Cel 1 KSOW: zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich
Działanie 6 KSOW: ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju
Projekt realizowany w ramach priorytetu 3: Wspieranie organizacji łańcucha żywnościowego, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, dobrostanu zwierząt oraz zarządzania ryzykiem w rolnictwie.