Aby zwiększyć wiedzę producentów oraz osób zainteresowanych tematem certyfikacji, samorząd województwa podlaskiego zorganizował wyjazd studyjny do kraju, w którym system oznaczeń geograficznych produktów działa prężenie od wielu lat — Portugalii.
Na podstawie wielu spotkań odbytych w dniach 19-24 września, uczestnicy wyjazdu mogli prześledzić modele funkcjonowania portugalskich producentów dbających o swoje produkty regionalne — zarejestrowane i chronione systemem oznaczeń unijnych. Pośród nich, szczególnie zainteresowanie wzbudziły omawiane i analizowane:
- Melony z Almeirim
- Sopa da Pedra (zupa z kamienia)
- Miód Serra da Lousa, Pastel de Tentugal i Ovos Moles de Aveiro (wyroby cukiernicze)
- Ser Queijo de Azeitao
- Porco Alentejano (wieprzowina od świń karmionych się żołędziami z dębu korkowego)
- Ginjinha de Obidos (odmiana wiśni do popularnych likierów)
Po więcej informacji na temat wyjazdu, zapraszamy do plików znajdujących się poniżej i strony projektu w ramach którego odbył się wyżej opisany wyjazd.
Wizyty i przeprowadzane rozmowy, stanowiły okazję do czerpania rozlicznych inspiracji oraz poznania kontekstu oznaczeń geograficznych. Uczestnicy – lecz również inne osoby zainteresowane tematyką będą wymieniać się doświadczeniami w trakcie spotkania, które odbędzie się w dniach 14-15 października 2021 roku na terenie powiatu siemiatyckiego w województwie podlaskim.
Osoby zainteresowane uczestnictwem powinny skontaktować się z koordynatorem projektu (Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego – liczba miejsc ograniczona). Spotkanie podsumowujące będzie okazją nie tylko do wymiany doświadczeń, lecz również pracy warsztatowej nad specyfikacjami.