Aktualności
Bezpieczeństwo żywnościowe zaczyna się od gleby
Zapraszamy do śledzenia Globalnego Forum do spraw Żywności i Rolnictwa / Global Forum for Food and Agriculture 2022 (GFFA) — corocznego wydarzenia podczas którego publiczność ekspertów ze świata polityki, świata biznesu i od społeczeństwa…
Małe kroki na grząskim gruncie
Wiemy więcej o ruchach ciał niebieskich,
niż o ziemi po której stąpamy
— Leonardo Da Vinci
Kilka wieków później, słowa Leonarda są nadal bliskie prawdy. Poziom wiedzy na temat naszych gleb najlepiej podsumowuje fakt, że dotychczas…
O produktach na naszych stołach, o rolnikach je produkujących
„Food for Europe” to europejska seria podcastów o żywności którą spożywamy i rolnikach, którzy ją produkują. Szczególną uwagę zwrócić warto na pięć pierwszych odcinków. Koncentrują się one na rolnictwie ekologicznym, które znajduje się w centrum…
W drodze do osiągnięcia Zielonego Ładu
Zapraszamy do obejrzenia debaty online organizowanej przez forum Idei Fundacji Batorego i ECFR Warszawa we współpracy z Counterpoint, o nazwie „Europejski Zielony Ład: recepta na rozwój czy źródło konfliktów?”. Wydarzenie odbędzie się 7 grudnia 2021…
Kobiety to dobry klimat!
Mieszkające na wsi lub w małym miasteczku, działające w kole gospodyń wiejskich lub innej organizacji bliskiej wsi — te, którym leży na sercu dobro organizacji i pragną je rozwijać, troszczące się o środowisko naturalne, z pasją podchodzące do…
Nowości w ramach Europejskiego Zielonego Ładu
Komisja przyjęła 17 listopada trzy nowe inicjatywy, niezbędne do urzeczywistnienia Europejskiego Zielonego Ładu. Proponowane nowe przepisy mają na celu przeciwdziałanie wylesianiu powodowanemu przez UE, a także ułatwienie przemieszczania odpadów…