Aktualności

Raport „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne"
Zapraszamy do zapoznania się z raportem „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne", który został przygotowany na zlecenie Fundacji EFRWP przez Zespół Pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu…

Ruszył kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego
Kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” rozpocznie się już w najbliższym czasie.
…
Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego
Jak rozpoznać dobry ser? A może jak zrobić własny ser w domu? Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć produkty regionalne i tradycyjne, które są wytwarzane bez chemii, według starych przepisów i z zachowaniem subregionalnej specyfiki.
Z…

Jesienny konkurs na domowe przetwory rozstrzygnięty!
Jesienny konkurs na przepis ze zdjęciem dobiegł końca. W szranki stanęły 524 przepisy!
Wśród nadesłanych zgłoszeń znalazły się receptury na przetwory z wykorzystaniem owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Wszystkie kolorowe, smaczne i stanowiące bogactwo…

Weź udział w szkoleniu i zdobądź wiedzę z zakresu serowarstwa
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z partnerami zaprasza do udziału w szkoleniach organizowanych w ramach projektu „Kierunek na rozwój - szkolenia i wyjazdu studyjne dla branży serowarskiej”
Będzie to pierwszy w Polsce cykl szkoleń…

Jak produkować i sprzedawać żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego?
Problem ten jest głównym tematem projektu realizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Działalność produkcji żywności w małej skali przez rolników w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożenia…