Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch
Partner wiodący: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "POLSKA EKOLOGIA"
Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 15 maja 2020r. i kończy się w dniu 30 czerwca 2021r.
Kwota dofinansowania: 125418,80 zł
Celem operacji jest przeszkolenie i podniesienie wiedzy uczestników wyjazdu studyjnego do Włoch oraz spotkań, które zostaną po nim zorganizowane w zakresie systemów jakości żywności, krótkich łańcuchów dostaw, rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w obszarze małego przetwórstwa lokalnego, innowacyjności w tym rozwoju społeczeństwa cyfrowego w rolnictwie oraz tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich w tym poprzez integrację.
Poza wnioskiem: zdobycie wiedzy i poznanie włoskich doświadczeń w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości, certyfikacji produkcji, procesu integracji poziomej i pionowej w rolnictwie oraz adaptacji innowacji w procesie produkcji rolnej. Włoscy rolnicy oraz ich organizacje posiadają ogromny dorobek i doświadczenie w zakresie współpracy w łańcuchach, kreowania marek i zdobywania najbardziej wymagających rynków. Następnym krokiem będzie rozpowszechnianie rezultatów wyjazdu studyjnego wśród polskich podmiotów zainteresowanych rozwojem produkcji żywności wysokiej jakości i jej certyfikacji, integracji rolnictwa (poziomej i pionowej), poprawy pozycji rolników
w łańcuchach produkcji i ich optymalizacji a także kreowania oraz adaptacji innowacji.
Cele szczegółowe obejmują:
- Transfer wiedzy wśród 20 uczestników wyjazdu studyjnego oraz co najmniej 80-100 producentów rolnych z 4 województw Polski, uczestników 4 jednodniowych spotkań, podczas których omówione zostaną zdobyte doświadczenia.
- Promocję produkcji żywności wysokiej jakości i jej certyfikacji, promocję integracji oraz innowacyjności wśród wszystkich zainteresowanych.
Formy realizacji operacji:
- 1 wyjazd studyjny do Włoch, które są zdecydowanie wiodących rynkiem UE jeśli chodzi o produkcję żywności wysokiej jakości, jej certyfikację i szeroko pojętą współpracę;
- 4 spotkania, które zorganizowane zostaną po wyjeździe studyjnym a pozwolą utrwalić i ugruntować zdobytą przez uczestników wiedzę oraz podzielić się nią z innymi zainteresowanymi; zainteresowani zdobędą wiedzę pozwalającą na rozpoczęcie lub rozwój produkcji żywności wysokiej jakości i jej certyfikację w optymalnym, partnerskim i zintegrowanym modelu oraz przy zastosowaniu najnowocześniejszych rozwiązań;
- promocja operacji na stronach internetowych partnerów KSOW.
Operacja skierowana jest do:
- rolników z 4 województw: kujawsko-pomorskie, lubelskie, podkarpackie i wielkopolskie, zarówno uczestników wyjazdu studyjnego jak i uczestników 4 spotkań które odbędą się po wyjeździe w celu prezentacji jego przebiegu oraz efektów.
- doradców zainteresowanych rozwojem produkcji żywności wysokiej jakości i jej certyfikacją, integracją poziomą i pionową w rolnictwie oraz adaptacją innowacji w procesie produkcji rolnej.
- przedstawicieli samorządu terytorialnego oraz nauki zainteresowanych rozwojem nowoczesnego rolnictwa oraz produkcji żywności najwyższej jakości i jej certyfikacją.
Wielkim wyzwaniem jest rekrutacja spośród rolników i doradców osób mających cechy prawdziwych liderów i zdolność zarażania entuzjazmem i energią do rozwoju.
Projekt realizowany w ramach priorytetu 1: Ułatwianie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i leśnictwie oraz na obszarach wiejskich.