Aktualności
Czego można się nauczyć w szkole serowarstwa?
Sobota i niedziela (13.03-14.03) upłynęła uczestnikom szkoły serowarstwa farmerskiego bardzo pracowicie!
W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady:
- Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych i podstawowych pojęć związanych z bezpieczeństwem…
Jakie są wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej lub uboju na użytek własny? Pobierz publikacje
„Rzeźnie rolnicze - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej” oraz "Ubój na użytek własny w gospodarstwie - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny" – obie publikacje zostały opracowane w formie…
Raport „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne"
Zapraszamy do zapoznania się z raportem „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne", który został przygotowany na zlecenie Fundacji EFRWP przez Zespół Pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu…
Ruszył kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego
Kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” rozpocznie się już w najbliższym czasie.
…Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego
Jak rozpoznać dobry ser? A może jak zrobić własny ser w domu? Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć produkty regionalne i tradycyjne, które są wytwarzane bez chemii, według starych przepisów i z zachowaniem subregionalnej specyfiki.
Z…
Jesienny konkurs na domowe przetwory rozstrzygnięty!
Jesienny konkurs na przepis ze zdjęciem dobiegł końca. W szranki stanęły 524 przepisy!
Wśród nadesłanych zgłoszeń znalazły się receptury na przetwory z wykorzystaniem owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Wszystkie kolorowe, smaczne i stanowiące bogactwo…