Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie ZIEMNIAKÓW z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
Uprawa cebuli w produkcji integrowanej (IP) z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie ZBÓŻ z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie TRUSKAWEK z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w chowie i hodowli RYB z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii
Celem niniejszej publikacji jest przybliżenie szerokiemu gronu odbiorców dobrych praktyk w zakresie chowu i hodowli ryb w stawach, zwłaszcza stawach typu karpiowego, które są bardzo dobrym przykładem tzw. zrównoważonej gospodarki. Jest to forma ekonomicznej działalności człowieka, która jest nie tylko przyjazna środowisku naturalnemu, odpowiada na społeczne zapotrzebowania i oczekiwania, ale również jest opłacalna ekonomicznie. Publikacja odnosi się do tradycyjnych metod sprzyjających zachowaniu właściwego stanu środowiska stawowego, dobrostanu ryb i wysokich wyników ekonomicznych. Zasady te odnieść można również do chowu ryb zgodnego z wymogami dla ekologicznej akwakultury, obowiązującymi w krajach Unii Europejskiej. Omawia tak że innowacyjne rozwiązania, polegające na stosowaniu kompozycji pożytecznych mikroorganizmów, wspierających utrzymanie właściwych warunków chowu ryb w stawach, zapobiegających chorobom, poprawiających warunki fizyczne i chemiczne środowiska stawowego raz ekonomikę chowu.
Dobre praktyki i rola pożytecznych organizmów w uprawie jabłek z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii. Zrównoważone rolnictwo i zdrowe środowisko
W publikacji przedstawiono m.in. doświadczenia gospodarstw sadowniczych wykorzystujących w szerokim zakresie naturalne technologie we wszystkich obszarach uprawy jabłoni (nawożenie gleby, odżywianie dolistne, ochrona przed szkodnikami, przechowalnictwo), które wskazały, że istnieje szansa na otrzymywanie jabłek o wysokiej wartości odżywczej i właściwościach prozdrowotnych, bez pozostałości środków chemicznych.
Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w hodowli pszczół z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii. Zrównoważone rolnictwo i zdrowe środowisko
Materiał zawarty w tym wydaniu może pomóc społeczeństwu pszczelarskiemu w ugruntowaniu swojej wiedzy w prowadzeniu własnych pasiek niezależnie czy są one duże - zawodowe, nastawione na towarowe pozyskiwanie wyrobów pszczelich czy też są to pasieki amatorskie - hobbystyczne, prowadzone z pasją często z pokolenia na pokolenie. Autorzy publikacji są głęboko przekonani, że wspólnymi siłami opierając się na materiałach, można skutecznie i zdrowo prowadzić pasieki utrzymując pogłowie pszczół na stale zwiększającym się poziomie, by osiągnąć najszczytniejszy cel, do jakiego dążymy – zapewnienie zdrowego życia pszczołom miodnym.
Sieci współpracy w turystyce wiejskiej – stan obecny i nowe wyzwania
Materiały pokonferencyjne XVII Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego pn. „Sieci współpracy w turystyce wiejskiej – stan obecny i nowe wyzwania” dofinansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 w ramach Planu Operacyjnego Instytucji Zarządzającej i Jednostki Centralnej KSOW na lata 2016-2017
Najefektywniejsze metody redukcji niekorzystnych oddziaływań rolnictwa w zakresie środowiska naturalnego i zmian klimatu oraz możliwości szacowania ich efektów
Wyznaczenie uzupełniających i nowych obszarów badawczych w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatu w sektorze rolnictwa