Mapa strony
- Aktualności
- KSOW
- O Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
- ENRD
- Plan działania
- Grupa Robocza ds. KSOW
- I posiedzenie GR ds. KSOW
- II posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- III posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- IV posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- V posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- VI posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- VII posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- VIII posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- IX posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- X posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW
- XI posiedzenie grupy roboczej do spraw KSOW
- GTL
- I posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- II posiedzenie GT ds. podejscia LEADER
- III posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- IV posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- V posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- VI posiedzenie GR ds. podejścia LEADER
- VII posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- VIII posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- IX posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- X posiedzenie GR ds. podejścia LEADER
- XI posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XII posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XIII posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XIV posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XV posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XVI posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- XVIII posiedzenie GT ds. podejścia LEADER
- GTL jako dobra praktyka
- Przyszłość LEADERA
- Grupa w działaniu
- Posiedzenia GTL
- Grupa Tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
- I posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- II posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- III posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- IV posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- V posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- VI posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przy Grupie Roboczej ds. KSOW
- VII posiedzenie Grupy tematycznej ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
- Legislacja
- Konkurs 7/2023
- Konkurs 6/2022
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Kontakt
- Projekty
- Realizowane w 2022-2023
- Warsztaty z klimatem
- Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów
- Głos polskiej wsi na Europejskim Parlamencie Wiejskim
- Projekt edukacyjny dla KGW oraz Kreatorów Przedsiębiorczości Wiejskiej (KPW)
- Instytucjonalny wymiar zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w Polsce
- Gospodarstwo edukacyjne – innowacyjna forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich
- Moja SMART wieś. WIZJE i INICJATYWY
- Multimedialna kampania informacyjno-edukacyjna „I – eko, i –logicznie
- Zrównoważona gospodarka surowcami biogenicznymi i wodą w nowoczesnym rolnictwie – mini serial edukacyjny
- Lekarz Roślin - Dr Pest. Nowoczesna ochrona roślin – badania i praktyka
- Młodzi, innowacyjni, profesjonalni – nowe możliwości dla młodych rolników
- Konkurs Agroliga 2022/23 — etap wojewódzki III edycja
- Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem
- Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027
- Z nami nauczysz się produkcji popularnych polskich wędlin i podstaw wędzenia i parzenia
- Możliwości i bariery wykorzystania wapnowania gleb do poprawy efektywności ekonomicznej produkcji rolnej oraz ograniczenia eutrofizacji wód powierzchniowych
- Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza
- Poprawa pozycji konkurencyjnej rolników dzięki ograniczeniu roli pośredników w łańcuchu produkcji wołowiny
- Zarządzanie ryzykiem w gospodarstwie na terenie Polski
- Regionalne serowanie — promocja produktów i integracja sektora przetwórstwa mleka
- Przetwórstwo na małą skalę szansą dla niewielkich producentów rolnych z regionu wschodniej Polski
- Rola owadów zapylających w zachowaniu bioróżnorodności przyrodniczej obszarów wiejskich
- Europejski Zielony Ład – wyzwania i szanse dla polskiego rolnictwa
- Gospodarka nawozowa a ochrona wód
- Zielona energia w rolnictwie Polski Wschodniej – uwarunkowania rozwoju
- Ochrona zasobów wodnych i racjonalne gospodarowanie wodą w rolnictwie w kontekście zmian klimatu
- Dziś i jutro RLKS - doświadczenia i wdrażanie
- Profesjonalizacja usług turystycznych na obszarach wiejskich
- Współpraca łączy regiony - dobre praktyki szansą rozwoju obszarów wiejskich
- Ogólnopolska kampania medialna — spółdzielnie energetyczne dla polskiej wsi
- LEADER - perspektywy na przyszłość
- ABC tworzenia, pisania i realizacji projektów
- Zrealizowane w 2020-2021
- Agroturystyka na nowo
- Konferencja „Spotkanie kobiet wiejskich – Kobiety to dobry klimat”
- Rozwój produkcji bydła ras mięsnych, integracja i innowacje w modelu francuskim
- Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch
- Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej
- Transfer wiedzy i innowacji w rolnictwie chorwackim na przykładzie tworzenia wartości dodanej na poziomie gospodarstwa, zwłaszcza producentów winorośli.
- „Rewolucja genomowa narzędziem rentownej hodowli”
- Pogłębione badanie smart villages w Polsce – wybrane przykłady
- Moja SMART wieś.IDEA i FAKT
- Dobre praktyki w gospodarowaniu wodą w rolnictwie i na obszarach wiejskich
- Ocena oddziaływania wybranych działań PROW 2014-2020 na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich Polski (analiza regionalna) II etap badań
- Środowiskowe i społeczne efekty prac urządzeniowo-rolnych w Polsce
- Najciekawsze i SMART – zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w oparciuo nowoczesne technologie
- Promocja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich
- „Videosfera Agro” – Platforma informacyjna upowszechniająca innowacyjne i dobre praktyki w rolnictwie na terenie Polski
- Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną
- Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich
- Jak rozpocząć rolniczy handel detaliczny (RHD)
- Dobre praktyki pszczelarskie UE instrumentem rozwoju obszarów wiejskich
- Innowacyjne biotechniki rozrodu szansą dla rozwoju krajowej hodowli bydła.
- Konkurs AGROLIGA 2020 i 2021 – etap wojewódzki
- Europejskie rozwiązania strukturalne dla rolnictwa górskiego na tle krajowych oczekiwań i potrzeb
- 4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO
- Gospodarstwa rodzinne w dobie globalizacji
- Innowacyjne przykłady współpracy w sektorze rolnym Szwajcarii
- Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach
- Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych
- „Produkcja, przetwórstwo i sprzedaż żywności na niewielką skalę - szansą rozwoju wsi”
- Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II
- Kampania medialna „Wiedz i mądrze jedz” 2020, czyli jak zwiększyć oddziaływanie wpływu krótkich łańcuchów dostaw żywności na rozwój zrównoważony obszarów wiejskich, by wdrożyć Europejski Zielony Ład w Polsce
- Idea Kilometra Zero na przykładzie włoskich doświadczeń
- Oznaczenia geograficzne oraz sieciowanie współpracy – zagraniczne inspiracje
- Aronia… Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół województwa: pomorskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie i dolnośląskie
- Forum opinii, potrzeb i ograniczeń we wdrażaniu działań ochrony środowiska oraz klimatu w polskim rolnictwie
- RLKS i współpraca międzynarodowa lgd instrumentem rozwoju obszarów wiejskich
- Gęsina nie tylko na św. Marcina - Promocja przyzagrodowego chowu, przetwórstwa oraz walorów żywieniowych gęsiny podczas targów i imprez plenerowych
- Aktywizacja społeczności lokalnej w projektach rozwoju obszarów wiejskich.
- Dobre smaki na wsi
- Budowanie partnerstw jako sposób zwiększania kompetencji LGD w świetle nowych wyzwań klimatycznych.
- W poszukiwaniu inspiracji rozwoju działalności na terenach wiejskich – produkty lokalne, turystyczne na bazie zasobów przyrodniczych i kulturowych
- Sieci LGD - obowiązek czy szansa?
- Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich
- Aktywny staruszek – gospodarstwa opiekuńcze jako forma aktywizacji seniorów na wsi. Zapoznanie się z dobrymi praktykami zagranicznym
- Współpraca i dobre praktyki szansą na rozwój obszarów wiejskich
- Konkurs na projekty współpracy
- Moja sytuacja w czasie koronawirusa
- Zrealizowane w 2019
- Identyfikacja, upowszechnianie i promocja dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich - kontynuacja
- Jak powstają innowacje ekologiczne w gospodarstwach rolnych? Analiza i przykłady
- Moja SMART wieś
- Współpraca i transfer wiedzy podstawą rozwoju przedsiębiorczości
- „Na drodze do odkryć – start Sieci Najciekawszych Wsi”
- „Od nauki do praktyki, czyli transfer wiedzy nt. korzyści z zachowania bioróżnorodności poprzez chów i hodowlę ras zachowawczych i wysokowydajnych w województwach Zachodniej i Południowej Polski na II Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Sielinku”
- „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina”
- „Od pola do stołu po Norwesku”
- Bawaria i jej modelowe rozwiązania z zakresu gospodarowania przestrzenią i dziedzictwem kulturowym wsi
- „Pod znakiem jabłecznika-dobre praktyki przetwórstwa owoców w UE”
- Efektywność ekonomiczna scaleń gruntów w Polsce
- Konkurs Agroliga 2019 – etap wojewódzki, II edycja
- Rolnictwo precyzyjne w obszarze hodowli bydła mlecznego – aktualności w nauce oraz wymiana doświadczeń praktycznych
- Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa
- Wady i zalety systemowych rozwiązań wytwarzania, certyfikacji i dystrybucji produktów o CHNP, CHOG i GTS w krajach UE
- Kampania multimedialna „Wiedz i mądrze jedz-krótkie łańcuchy dostaw żywności to źródło innowacji dla rozwoju wsi i rolnictwa”
- Z głową i ze smakiem - współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
- "Wielkie SER-wowanie" - Promocja serów, produktów mlecznych i innych, wytworzonych lokalnie, jako element zrównoważonego rozwoju gospodarstw farmerskich
- Aronia… Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół
- „Eko jemy – nie marnujemy”
- „Wdrażanie Dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa”
- LEADER dziś i jutro - Konferencja podsumowująca wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w latach 2016-2018 i perspektywy po roku 2021
- Pozyskiwanie środków finansowych przez organizacje pozarządowe szansą ich rozwoju w kontekście budowy sieci współpracy z innymi podmiotami w środowisku lokalnym
- RLKS instrumentem rozwoju obszarów wiejskich
- Akcja z udziałem blogerów „Dobry biznes na wsi”
- Kreatywna wieś - dobre praktyki na obszarach wiejskich
- Marka lokalna szansą rozwoju obszarów wiejskich
- „Między zagrodą a boiskiem. Studium aktywności wiejskich klubów sportowych – publikacja książkowa”
- „Zainspiruj się dziedzictwem”
- Sukces w sukcesji gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw działających na obszarach wiejskich
- Wolanow Food Festival
- Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw
- „Sprawny, aktywny, potrzebny – aktywizacja seniorów z gmin wiejskich na rzecz walki z wykluczeniem społecznym”
- "Wsparcie rozwoju wiejskiej przedsiębiorczości z uwzględnieniem możliwości i problemów wynikających ze zmian społeczno-demograficznych, w tym napływu mieszkańców z terenów miejskich"
- Zrealizowane w 2018
- Gleba jako źródło życia – ochrona oraz jej racjonalne wykorzystanie
- Ocena potencjału obszarów wiejskich do rozwoju funkcji rolniczo-leśnej, przyrodniczo-krajobrazowej, turystyczno-rekreacyjnej, rezydencjalno-mieszkaniowej i społeczno-kulturowej
- Identyfikacja, upowszechnianie i promocja dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich
- „Razem dla innowacji”
- „Wyróżnij się! – Specjalizacja w turystyce kluczem do sukcesu”
- „Pomysł na wieś” - Sieć Najciekawszych Wsi elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich
- W poszukiwaniu optymalnych form współpracy na obszarach wiejskich i w rolnictwie
- Drugie domy jako możliwość podniesienia dochodów i zatrudnienia na wsi
- I Ogólnopolski Kongres Gospodarstw Opiekuńczych pn.: Usługi opiekuńcze jako przyszłościowa forma działalności gospodarczej na obszarach wiejskich
- Promocja oraz upowszechnianie i podnoszenie poziomu wiedzy na temat pszczelarstwa podczas konferencji branżowej oraz ogólnopolskiego Konkursu Pszczelarz Rok
- Dziedzictwo kulturowe wsi polskiej
- Promocja materiału hodowlanego o wysokim potencjale genetycznym siedmiu gatunków zwierząt z województw Zachodniej i Południowej Polski na I Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Sielinku
- Innowacyjny nauczyciel przedmiotów zawodowych w innowacyjnej gospodarce – podnoszenie kompetencji nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych w zakresie nauk przyrodniczych, rolniczych i leśnych
- „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina”
- Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą rozwoju dla polskich sadowników
- „Dobre praktyki po belgijsku”
- „Rolniku, co zrobić aby zarobić”
- II Ogólnopolska wystawa królików miejscem spotkania hodowców z kraju i z zagranicy
- Konkurs AgroLiga 2018 – etap wojewódzki
- I Międzyregionalny Pokaz Alpak
- XIII Konwent Polskich Winiarzy - podnoszenie jakości, budowanie marki i wspieranie promocji polskich win gronowych
- Turystyka kulinarna szansą na rozwój obszarów wiejskich
- Rozwój współpracy sieciowej związanej w produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra
- Upowszechnianie wiedzy w zakresie wykorzystania systemów informacji przestrzennej GIS na potrzeby innowacyjnej praktyki rolniczej
- Jemy eko
- „Jakość i bezpieczeństwo żywności w małym przetwórstwie rolno-spożywczym”
- Podnoszenie poziomu wiedzy w obszarze wytwarzania certyfikowanych produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego i wprowadzenie ich do obrotu, poprzez wyjazd studyjny realizowany w hiszpańskim regionie Andaluzji
- Promowanie alternatywnych rozwiązań z zakresu przedsiębiorczości i krótkich łańcuchów dostaw żywności na przykładzie Austri
- WIEDZ I MĄDRZE JEDZ - Ogólnopolska Kampania medialna na rzecz Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności
- „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”
- „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny”
- Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem
- Wielka rola mikroorganizmów w obiegu azotu
- Racjonalna i zasobooszczędna gospodarka w rolnictwie i na obszarach wiejskich
- Ograniczenie zanieczyszczenia azotem pochodzenia rolniczego metodą poprawy jakości wód
- Pszczoły i pszczelarstwo = rolnictwo ekologiczne
- AKADEMIA UMIEJĘTNOŚCI ANIMATORA LGD
- Projekty współpracy, a rozwój obszarów wiejskich
- Wizyta studyjna przedstawicieli polskich lgd w Portugalii
- Gospodarstwa opiekuńcze sposobem na aktywizację i dywersyfikację dochodów mieszkańców obszarów wiejskich
- TRADYCJA I ROZWÓJ
- Cztery podejścia jeden cel-wypracowanie innowacyjnych mechanizmów współpracy z wykorzystaniem dziedzictwa kulturowego, przyrodniczego i historycznego obszarów LGD
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich
- Publikacja: Kondycja finansowa samorządów lokalnych a rozwój społeczno-gospodarczy obszarów wiejskich. Ujęcie przestrzenne
- Zostań na wsi – to się opłaca w województwie lubelskim, małopolskim, świętokrzyskim i podkarpackim
- Zostań na wsi – to się opłaca w województwie opolskim, dolnośląskim, śląskim i łódzkim
- Rola kobiet w rozwoju obszarów wiejskich w pomorskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim i lubuskim
- Zawody branży mięsnej
- Rola kobiet w rozwoju obszarów wiejskich w śląskim, małopolskim, świętokrzyskim i podkarpackim
- Zostań na wsi – to się opłaca w województwie kujawsko-pomorskim, zachodniopomorski, lubuskim i wielkopolskim
- Rola kobiet w rozwoju obszarów wiejskich w lubelskim, mazowieckim, podlaskim i warmińsko-mazurskim
- Rola kobiet w rozwoju obszarów wiejskich w opolskim, łódzkim, dolnośląskim i wielkopolskim
- Zostań na wsi – to się opłaca w województwie pomorskim, mazowieckim, podlaskim i warmińsko-mazurskim
- Zrealizowane w 2017
- Rola zasobów lokalnych w rozwoju wsi - dwie publikacje naukowe
- Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku
- Wyjazd studyjny – Od bacówki do fabryki, dobre praktyk
- Zwiększenie efektywności doradztwa we wspieraniu innowacyjności w rolnictwie
- Wizyta studyjna „Drugie domy jako możliwość podniesienia dochodów i zatrudnienia na wsi”
- Sieci współpracy w turystyce wiejskiej – stan obecny i nowe wyzwania
- EkoLeader.pl LGD dla zrównoważonego rozwoju. Środowisko, klimat, ekoinnowacje w operacjach RLKS
- PULS Wsi, czyli Partycypacja Umacnia Lokalną Synergię Wsi
- Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora
- Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne
- Ogólnopolska Kampania medialna na rzecz Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywnośc
- Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności
- Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
- Wyjazd studyjny do Portugalii w celu wymiany wiedzy z zakresu klęsk żywiołowych ze szczególnym uwzględnieniem suszy
- Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich
- Racjonalna i zasobooszczędna gospodarka zasobami w rolnictwie i na obszarach wiejskich
- Zespół ekspertów na rzecz wymogów ochrony środowiska i zmian klimatu
- Olimpiada Wiedzy o Odnawialnych Źródłach Energii
- Przywróćmy Wisłę mieszkańcom obszarów wiejskich
- Działania informacyjno – promocyjne dot. zawodu rzeźnika
- Cykl seminariów: „Promocja jakości życia na obszarach wiejskich oraz rozwój lokalny z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego danego obszaru – przykłady dobrych praktyk”
- Akademia Umiejętności Animatora LGD
- Międzynarodowe warsztaty na temat ubóstwa i wykluczenia na wsi
- Publikacja: „Ciągłość i zmiana – człowiek, wieś, rolnictwo …”
- Gospodarstwa opiekuńcze – rozwijanie usług społecznych na obszarach wiejskich.
- Komercjalizacja działalności LGD formą budowy potencjału organizacyjnego
- Ekonomia społeczna dla rozwoju obszarów wiejskich
- Kierunek Rozwój
- Realizowane w 2022-2023
- Współpraca
- WPR
- Idee
- Smart Villages
- LEADER
- Ostatnie informacje z LGD i dotyczące podejścia LEADER
- LGD w odpowiedzi na pandemię COVID-19 – przedstawiamy kilka z pierwszych inicjatyw
- Pierwsze Walne Zebranie ELARD w ramach Szwedzkiej Prezydencji
- Nowa prezydencja w ELARD
- Najlepsze praktyki LEADER / RLKS w Europie
- Jak RLKS jest wykorzystywany przez LGD w Europie na przykładach wybranych projektów?
- O rozwoju lokalnym kierowanym przez społeczność (RLKS) w nowym numerze Biuletynu Sieci OWES
- Plany wspólnoty LINC na kolejne lata
- 10-lat historii LINC – Leader Inspired Network Community
- SEE LEADER - pierwsza konferencja na temat praktycznych i teoretycznych implikacji podejścia LEADER/RLKS w Europie Południowo-Wschodniej
- Szeroko o RLKS w Brukseli
- Wydanie Przeglądu Obszarów Wiejskich UE nr 29 poświęcone osiągnięciom LEADERa.
- Lektura na weekend - Przegląd Obszarów Wiejskich UE nr 29 data publikacji
- Co to jest RLKS (CLLD)?
- Ostatnie informacje z LGD i dotyczące podejścia LEADER
- Europejski Parlament Wiejski, Kielce 2022
- Konkurs „Przyjazna wieś”
- Baza danych
- Kalendarium wydarzeń
- Polityka prywatności
- Przetwarzanie danych osobowych
- Wyszukiwarka
- Logotypy
- Mapa strony
- Deklaracja dostępności portalu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich