Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Współpraca łączy regiony - dobre praktyki szansą rozwoju obszarów wiejskich
Biuletyn poświęcony rezultatom dwóch wyjazdów studyjnych, które nie tylko stanowiły doskonałą okazję do wymiany doświadczeń, ale także skierowane były na wspieranie włączenia społecznego mieszkańców obszarów wiejskich. Celem obu wyjazdów, zorganizowanych we wrześniu 2022 r. w woj. śląskim i opolskim, a następnie w październiku 2023 r. w woj. podkarpackim, było zgłębienie tajników praktyk, które mają bezpośredni wpływ na rozwój lokalny. Uczestnicy mieli okazję zapoznania się z konkretnymi przykładami dobrych praktyk, które uwzględniają potencjał ekonomiczny, społeczny i środowiskowy danego obszaru, oraz wspierają włączenie społeczności wiejskich.
Odnawialne źródła energii w rolnictwie Polski Wschodniej – uwarunkowania rozwoju
Monografia skupia się na tematyce odnawialnych źródeł energii (OZE) w Polsce. Autorzy analizują rodzaje OZE, instrumenty wspierające ich rozwój, oraz bilans energetyczny Polski z lat 2017–2021. Szczególny nacisk położony jest na rolnictwo, oceniając jego pozytywne i negatywne efekty zewnętrzne oraz potencjał w produkcji energii z OZE. Publikacja również rozważa założenia Europejskiego Zielonego Ładu w kontekście rolnictwa Polski Wschodniej, analizując uwarunkowania rozwoju OZE. Monografia integruje techniczne, ekonomiczne i społeczne aspekty, tworząc kompleksowy obraz rozwoju OZE w rolnictwie tego regionu.
Instytucjonalny wymiar zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w Polsce
Książka jest odpowiedzią na potrzebę zrozumienia zjawisk i procesów oddziałujących na realizację zadań zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem samorządu lokalnego, jego roli, możliwości i ograniczeń wpływających na powodzenie realizacji wytyczonych zadań i przedsięwzięć.
Jakość żywności jako kierunek rozwoju rolnictwa w UE
Zespół autorski tej monografii przedstawił omówienia i analizy doniesień naukowych, zagranicznych i krajowych, raportów oficjalnych urzędów i agend, aktów prawnych oraz dokumentów o charakterze normatywnym dotyczące zmian w sposobie żywienia człowieka, zagrożeń jakości zdrowotnej żywności, jakości artykułów rolno-spożywczych w Polsce, krajowych i wspólnotowych systemów jakości żywności, systemu chroniącego pochodzenie żywności w UE oraz ekonomicznej efektywności rolnictwa ekologicznego.
Problemy rozwoju rolnictwa obszarów górskich wobec wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Zawarte w monografii opracowania i syntezy stanowią przegląd podjętych problemów, mających zarówno charakter stricte naukowy, popularyzatorski, jak i aplikacyjny. Publikacja stanowić może istotny wkład w dyskusję dotyczącą miejsca i roli rolnictwa górskiego w nowej Wspólnej Polityce Rolnej (WPR) zdecydowanie nakierowanej na ochronę środowiska i klimatu, ale także na zachowanie trwałości i regionalnej adekwatności gospodarstw oraz na wysoką jakość i rozpoznawalność produkcji rolnej.
Środowiskowe i klimatyczne konsekwencje intensyfikacji, skali i koncentracji produkcji rolniczej
Monografia, w której autorzy starają się odpowiedzieć na dwa zasadnicze pytania: czy Europejski Zielony Ład odrzuca możliwość zrównoważonego rozwoju rolnictwa, wykorzystującego intensywne metody produkcji rolniczej, oraz czy wielkoobszarowe gospodarstwa rolne oraz fermy przemysłowe mogą spełniać wymogi ochrony środowiska, przeciwdziałać zmianom klimatu i produkować żywność w systemach wysokiej jakości.
Możliwości i bariery wykorzystania wapnowania gleb do poprawy efektywności ekonomicznej produkcji rolnej oraz ograniczania eutrofizacji wód powierzchniowych
Przeprowadzone badania terenowe i modelowe, jak również obszerne studia literatury, założeń Wspólnej Polityki Rolnej oraz stosowanych rozwiązań w krajowej polityce rolnej pozwoliły autorom niniejszej monografii naukowej zaproponować rozwiązania sprzyjające zwiększeniu poziomu nawożenia odkwaszającego gleb w Polsce.
Biobezpieczeństwo w produkcji żywności – od etyki do ekonomiki
Monografia, która wpisuje się w społeczne dyskusje na temat założeń Europejskiego Zielonego Ładu, a przede wszystkim strategii „od pola do stołu”, której jednym z celów jest stworzenie sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. W opracowaniu w sposób wielostronny przedstawiono główne zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska wynikające z produkcji zwierzęcej i roślinnej. Wg recenzentki prof. B. Kordan za wyjątkowe należy uznać rozważania dotyczące dylematów bioetycznych, jakie pojawiają się w nowoczesnej produkcji rolniczej i produkcji żywności.
Precyzyjne i inteligentne rolnictwo – stan i perspektywy wdrażania
Monografia w kompleksowy sposób omawia zastosowanie precyzyjnych technik w produkcji roślinnej i chowie zwierząt, kwestie inżynierii genetycznej i jej wpływu na rolnictwo, a także możliwości związane z użyciem sztucznej inteligencji.
Katalog polskich grup operacyjnych EPI
Pierwsza w naszym kraju publikacją prezentującą w formie katalogu działania Grup Operacyjnych stanowiących zasadniczy element europejskiego partnerstwa innowacyjnego („EPI”) na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa. Te wielopodmiotowe partnerstwa z powodzeniem realizują projekty badawczo-wdrożeniowe w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Opisy Grup Operacyjnych zawarte w przedmiotowej publikacji dadzą Państwu możliwość przekonania się, że polskie Grupy Operacyjne realizują wiele, bardzo ważnych i ciekawych projektów z zakresu produkcji podstawowej oraz przetwórstwa produktów rolnych.