Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Możliwości i bariery wykorzystania wapnowania gleb do poprawy efektywności ekonomicznej produkcji rolnej oraz ograniczania eutrofizacji wód powierzchniowych
Przeprowadzone badania terenowe i modelowe, jak również obszerne studia literatury, założeń Wspólnej Polityki Rolnej oraz stosowanych rozwiązań w krajowej polityce rolnej pozwoliły autorom niniejszej monografii naukowej zaproponować rozwiązania sprzyjające zwiększeniu poziomu nawożenia odkwaszającego gleb w Polsce.
Biobezpieczeństwo w produkcji żywności – od etyki do ekonomiki
Monografia, która wpisuje się w społeczne dyskusje na temat założeń Europejskiego Zielonego Ładu, a przede wszystkim strategii „od pola do stołu”, której jednym z celów jest stworzenie sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. W opracowaniu w sposób wielostronny przedstawiono główne zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska wynikające z produkcji zwierzęcej i roślinnej. Wg recenzentki prof. B. Kordan za wyjątkowe należy uznać rozważania dotyczące dylematów bioetycznych, jakie pojawiają się w nowoczesnej produkcji rolniczej i produkcji żywności.
Precyzyjne i inteligentne rolnictwo – stan i perspektywy wdrażania
Monografia w kompleksowy sposób omawia zastosowanie precyzyjnych technik w produkcji roślinnej i chowie zwierząt, kwestie inżynierii genetycznej i jej wpływu na rolnictwo, a także możliwości związane z użyciem sztucznej inteligencji.
Katalog polskich grup operacyjnych EPI
Pierwsza w naszym kraju publikacją prezentującą w formie katalogu działania Grup Operacyjnych stanowiących zasadniczy element europejskiego partnerstwa innowacyjnego („EPI”) na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa. Te wielopodmiotowe partnerstwa z powodzeniem realizują projekty badawczo-wdrożeniowe w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Opisy Grup Operacyjnych zawarte w przedmiotowej publikacji dadzą Państwu możliwość przekonania się, że polskie Grupy Operacyjne realizują wiele, bardzo ważnych i ciekawych projektów z zakresu produkcji podstawowej oraz przetwórstwa produktów rolnych.
Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II
Publikacja ta stanowi kompleksowy przewodnik dla Kół Gospodyń Wiejskich, obejmujący tematy od produktów lokalnych i regionalnych, przez krajowe i europejskie systemy jakości żywności, aż po wprowadzanie żywności na rynek przez rolników. W dalszej części poruszane są zagadnienia promocji, współpracy z innymi podmiotami oraz pozyskiwanie funduszy. Poradnik zamyka rozdział o realizacji projektów partnerskich, podkreślając znaczenie współpracy dla rozwoju środowisk wiejskich. Instytucją odpowiedzialną za treść poradnika jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Przydomowe winnice jako sposób na dodatkowe dochody małych gospodarstw
Kompendium wiedzy nt. prowadzenia winnic w Polsce. Czym jest wino? Informacje historyczne, przepisy prawne, podatkowe, sanitarne, marketing, przykłady dobrych praktyk. Publikacja przygotowana w zakresie operacji pn. „Przydomowe winnice jako sposób na dodatkowe dochody małych gospodarstw” w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Wydawca: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie
Dobre Praktyki mające wpływ na rozwój obszarów wiejskich
Regionalne serowanie
Wydanie niniejszej broszury umożliwi zwiększony zasięg odbiorców wśród których zostanie rozpowszechniona wiedza z zakresu wspierania rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w zakresie małego przetwórstwa mleka, co będzie miało wpływ na rozpoczęcie prowadzenia działalności przetwórczej na obszarach wiejskich, z których powinni skorzystać właściciele małych, będących na pograniczu rentowności gospodarstw rolnych lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności. Założone działania w sposób bezpośredni realizować będą transfer wiedzy w przetwórstwie rolnym związany z hodowlą zwierząt na obszarach wiejskich, czyli innowacyjnym i dość młodym w Polsce sektorem produkcji rolnej, jakim jest farmerskie przetwórstwo mleka.
Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności - wydanie II
Jest to drugie wydanie publikacji powstałej w ramach realizacji projektu Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021. Najnowsza edycja została wzbogacona o analizę nowych trendów oraz przykłady indywidualnych i zbiorowych form sprzedaży bezpośredniej. Jak zaznaczają autorzy:
Niniejsza publikacja nie stanowi recepty na sukces we wdrażaniu rozwiązania KŁŻ. Jej intencją jest pokazanie szerokiego wachlarza możliwości, które są dzisiaj dostępne i zachęcenie do wypracowania własnego rozwiązania, które uwzględnia uwarunkowania, możliwości i potrzeby konkretnej sytuacji. Liczymy, że niniejsze opracowanie przyczyni się do poszerzenia wiedzy z zakresu problematyki KŁŻ oraz pozwoli na skorzystanie z doświadczeń innych.
Kwasowość gleb i stan nawożenia wapniowego w Polsce w świetle wyników powszechnego spisu rolnego 2020 — konsekwencje środowiskowe i ekonomiczne
Pomimo tego, iż większość gleb w Polsce wymaga systematycznego wapnowania to wciąż nawozy wapniowe stosowane są w zbyt małym zakresie. W świetle wyników analiz danych wtórnych (bazy GUS i FAND) można zauważyć, że relatywnie niewielki wpływ na tą sytuację wywarło wprowadzenie od 2019 r. programu dopłat do wapnowania gleb. Dlatego głównym celem podjętych badań jest identyfikacja czynników, które wpływają na niedostateczny poziom stosowania przez rolników nawozów wapniowych w uprawach rolnych.
Publikacja powstała w ramach projektu „Możliwości i bariery wykorzystania wapnowania gleb do poprawy efektywności ekonomicznej produkcji rolnej oraz ograniczania eutrofizacji wód powierzchniowych”, prowadzonego przez naszego partnera, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.