Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Zagrody edukacyjne jako element rolnictwa społecznego
Gospodarstwa edukacyjne jako jedna z form rolnictwa społecznego łączą działalność czynnego gospodarstwa rolnego z profesjonalnymi usługami edukacyjnymi. Ich istotą jest przybliżenie społeczeństwu wiedzy o pochodzeniu żywności w kontakcie z autentycznym środowiskiem wiejskim. Cele dydaktyczne realizowane są podczas wizyt w gospodarstwie rolnym ze specjalnymi programami zajęć i warsztatów. Jest to rodzaj edukacji nieformalnej, w której rolę edukatorów pełnią sami rolnicy i członkowie ich rodzin.
Dobre praktyki mające wpływ na rozwój obszarów wiejskich. Przykłady operacji zrealizowanych w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Piąta edycja publikacji, która szczegółowo opisuje przedsięwzięcia i projekty zrealizowane w ramach planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w 2022 roku, będące konkretnymi przykładami działań w perspektywie na lata 2022-2023.
Instrumenty finansowe w ramach Wspólnej Polityki Rolnej
Oferta wsparcia w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 oraz przykłady zrealizowanych inwestycji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Interwencje PS WPR 2023-2027
Do pobrania (.zip) ulotki informacyjne opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące interwencji Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027:
- I.13.2 Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych
- I.10.2 Inwestycje w gospodarstwach rolnych w zakresie OZE i poprawy efektywności energentycznej
- I.10.3 Inwestycje zapobiegające rozprzestrzenianiu się ASF
- I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu
- I.10.5 Rozwój małych gospodarstw
- I.10.8 Scalanie gruntów wraz z zagospodarowaniem poscaleniowym
- I.13.1 LEADER
- I.10.1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (dotacje)
Hodowla zwierząt gospodarskich w celu prowadzenia terapii z udziałem zwierząt. Instrukcje wdrożeniowe
Publikacja dostarcza kompleksowej i profesjonalnej wiedzy na temat hodowli i wykorzystania zwierząt gospodarskich w celach terapeutycznych, uwzględniając aspekty biologiczne, praktyczne i prawne.
Miód bez tajemnic. Praktyczny poradnik stosowania produktów pszczelich
Publikacja Miód bez tajemnic. Praktyczny poradnik stosowania produktów pszczelich wyjaśnia jak wiele mają nam zaoferowania pszczoły oraz jak naprawdę działa miód. W dokumencie wskazano prawdy i mity o miodzie, a także zaprezentowano przepisy kulinarne z wykorzystaniem miodu, zebrane od nieocenionych Kół Gospodyń Wiejskich z Mazowsza.
Kobiece oblicze rolnictwa
W broszurze wskazano przykłady inspirujących historii i ścieżek rozwoju kobiet, które przekształcają swoje pasje, wiedzę i kompetencje w wartościowe przedsięwzięcia rolnicze. To opowieści o determinacji, odwadze i sukcesach, które warto poznać. To również klucz do zrozumienia, jak często niewykorzystany potencjał tkwi po kobiecej stronie polskiej wsi.
Chleb na zakwasie — Przewodnik dla piekarzy domowych
Zapach i smak świeżego chleba nie musi być rzadkością i rarytasem z porannie odwiedzonych piekarni. A chlebów są setki rodzajów i wiele z nich można samemu wypiekać w domowych warunkach. O tych rodzajach chlebów i sposobów ich wytwarzania, co to zakwas i jak go zrobić własnoręcznie — mówi najnowsze wydawnictwo BR KSOW w województwie mazowieckim — Chleb na zakwasie - Przewodnik dla piekarzy domowych.
Koła Gospodyń Wiejskich jako kreatorzy przedsiębiorczości wiejskiej
Przewodnik zawiera materiały dotyczące uwarunkowań prawnych, administracyjnych i organizacyjnych dotyczących sieciowania KGW oraz zawiązywania partnerstw międzysektorowych w ramach klastra społecznego. Zachęcamy do lektury niniejszego przewodnika i życzymy sukcesów w podejmowaniu działań zwiększających efektywność, potencjał i skoordynowanie działalności dynamicznie rozwijających się organizacji kobiecych na wsi, jakimi są KGW.
Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych
Publikacja podzielona jest na dwie części: część pierwsza zawiera krótkie charakterystyki ras rodzimych zwierząt gospodarskich hodowanych w Polsce wraz z przedstawieniem jakości surowców i produktów od nich pochodzących. Druga część to przedstawienie produktów i potraw z ras rodzimych ze wskazaniem historii ich wytwarzania oraz miejsc, w których są obecnie dostępne, porady kulinarne i przepisy na potrawy lub produkty.