Filmoteka
POLECANE FILMY
![](/files/portal/_processed_/8/e/csm_wizja_wpr_5f7f68721e.png)
Długofalowa wizja rozwoju obszarów wiejskich
Jaka będzie polska wieś za 20 lat? Jakiej wsi chcemy? Gdzie będziemy i gdzie chcemy być za 20 lat? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukiwali uczestnicy badania dotyczącego długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, realizowanego przez JC KSOW w ramach konsultacji społecznych prowadzonych przez Komisję Europejską. Więcej informacji o projekcie - zobacz
POZOSTAŁE FILMY
![](/files/portal/_processed_/6/2/csm_certyfikowana_Z_E_a6410f5956.png)
Jak powstaje certyfikowana żywność ekologiczna
Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.
![](/files/portal/_processed_/9/8/csm_nie_wyrzucaj_a5761357e7.png)
Nie wyrzucaj - wykorzystaj
Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.
![](/files/portal/_processed_/3/9/csm_przedluzyc_swiezosc_produktow_f539a8a25e.png)
Jak przedłużyć świeżość produktów
Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.
![](/files/portal/_processed_/5/1/csm_jemy_eko_aad823a074.png)
Jemy eko
Spot, w którym o produktach ekologicznych opowiadają najmłodsi
konsumenci, skierowany jest głównie do rodziców, którym zależy na
zdrowym odżywianiu dzieci. Zadaniem spotu jest edukowanie społeczeństwa
w zakresie podstawowych i praktycznych zasad i sposobów identyfikacji
ekologicznych produktów spożywczych przez konsumentów. Odpowiada na
pytanie dlaczego warto odżywiać się certyfikowaną żywnością ekologiczną,
a nie konwencjonalną. Zawiera komplet informacji, które motywują
rodziców do zwrócenia większej uwagi na to, co kupują i czym karmią
swoje dzieci i siebie.
Film powstał w ramach realizacji projektu JEMY EKO.
![](/files/portal/_processed_/1/0/csm_produkujemy_eko_89fdf885a3.png)
Produkujemy eko
Bohaterami filmu są rolnicy i przetwórcy z branży
warzywniczo-owocowej, nabiałowej oraz mięsnej, którzy opowiadają o swoich doświadczeniach
z produkcją ekologiczną. Z filmu dowiadujemy się
na czym polega produkcja ekologiczna i czym różni się od
konwencjonalnych metod wytwarzania żywności. Poruszane są zagadnienia
związane ze sposobami zbytu wytwarzanych produktów, w tym poprzez
krótkie łańcuchy dostaw. Zawarto w nim również informacje dotyczące
znakowania żywości na zgodność z wymogami i kryteriami rolnictwa
ekologicznego a także zaakcentowano pozytywne oddziaływanie rolnictwa
ekologicznego na środowisko przyrodnicze.
Film powstał w ramach realizacji projektu JEMY EKO.
![](/files/portal/_processed_/7/d/csm_zainspiruj_sie_dziedzictwem_a1fb498a2e.png)
Zainspruj się dziedzictwem - reportaż
Materiał powstał w ramach projektu pt. "Zainspiruj się dziedzictwem" realizowanego przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą. Reportaż promuje dziedzictwo kulturowe, kulinarne, folklor, zwyczaje i tradycje na obszarach wiejskich.
![](/files/portal/_processed_/e/a/csm_odcinek_6-_cztery_kroki_a2dfe2b67c.png)
MLO - czyli o czym musimy pamiętać. Obowiązki przedsiębiorcy
Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO".W odcinku pojawiają się odpowiedzi na najczęściej zadawane przez rolników pytania. Objaśnione zostaną m.in. sprawy kadrowe. Ponadto pojawi się pytanie dot. możliwości łączenia działalności MLO z ubojnią rolniczą w celu pozyskania mięsa.
![](/files/portal/_processed_/4/8/csm_odcinek_5-_cztery_kroki_f3ea9d005f.png)
MLO - Pierwszy krok do założenia działalności
Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku znajdują się informacje nt. wymogów weterynaryjnych, jakie należy spełnić w MLO, a także branże w jakich można założyć MLO. W filmie pojawiają się również informacje dotyczące działań formalnych zmierzających do założenia MLO.
![](/files/portal/_processed_/9/1/csm_odcinek_4-_cztery_kroki_490716d305.png)
MLO - Nasz biznesplan i projekt technologiczny
Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". Aby z powodzeniem rozpocząć działalność należy przygotować odpowiedni biznesplan, porad jak go przygotować udziela ekspert. W materiale przedstawione są również m.in. informacje dotyczące tego, które zakłady mogą skorzystać z odstępstw od niektórych wymagań higienicznych.
![](/files/portal/_processed_/c/1/csm_odcinek_3-_cztery_kroki_7d2e592ec3.png)
MLO To się uda!
Film powstał w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku przedstawieni zostali producenci rolni, którzy z powodzeniem prowadzą swoją działalność na zasadach MLO. Opowiadają co było kluczem ich sukcesu, podpowiadają na co należy zwracać szczególną uwagę przyprowadzeniu tego typu działalności.