Filmoteka
POLECANE FILMY

Długofalowa wizja rozwoju obszarów wiejskich
Jaka będzie polska wieś za 20 lat? Jakiej wsi chcemy? Gdzie będziemy i gdzie chcemy być za 20 lat? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukiwali uczestnicy badania dotyczącego długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, realizowanego przez JC KSOW w ramach konsultacji społecznych prowadzonych przez Komisję Europejską. Więcej informacji o projekcie - zobacz

Konferencja LEADER: osiągnięcia, wyzwania i możliwości czerwiec 2024 r.
Konferencja odbyła się w czerwcu 2024 r. w Zakopanem i zgromadziła ponad 400 uczestników, w tym przedstawicieli lokalnych grup działania, samorządów, organizacji pozarządowych oraz administracji publicznej. W programie znalazły się prelekcje, warsztaty oraz dyskusje na temat wdrażania podejścia LEADER i wyzwań, które czekają w nowym okresie programowania 2023-2027.

Spotkanie Kobiet Wiejskich: Kobiety to dobry klimat 2024
Jak zatroszczyć się o środowisko, zadbać o ogród i mieszkające w nim owady? Co możemy zrobić, by przeciwdziałać zmianom klimatycznym? Jak budować siłę organizacji i czy konflikt może być szansą? Jednym słowem o tym jak zadbać o siebie, o ludzi nam bliskich i o miejsce, w którym żyjemy. Na te i wiele innych pytań odpowiedzi poszukiwały przedstawicielki i przedstawiciele kół gospodyń wiejskich oraz organizacji je wspierających, uczestniczący w konferencji. „Spotkanie Kobiet Wiejskich: Kobiety to dobry klimat 2024”.
POZOSTAŁE FILMY

„Gęś w skowronkach” odcinek 5 - Walory gęsiny jako mięsa
W piątym odcinku programu, razem z ekspertami, opowiemy o walorach zdrowotnych gęsiny jako mięsa. Zwrócimy uwagę na korzyści płynące z ekologicznego sposobu hodowli gęsi. Materiał z przykładem dobrych praktyk.
W części drugiej „Gęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 4 - Społeczny wymiar przyzagrodowego chowu gęsi
Ukazanie problemu wykluczenia społecznego kobiet niepracujących i przedstawienie przyzagrodowego chowu gęsi jako szansy na jego uniknięcie. Pokazanie, że przyzagrodowy chów gęsi, nie tylko z powodu zwiększenia dochodów, może się rolnikom opłacić, w szczególności tym, którzy posiadają niewielkie gospodarstwa. Materiał z przykładem dobrych praktyk.
W części drugiej „Gęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne). Film powstał w ramach projektu Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 3 - Efektywność chowu gęsi
Ukazanie przyzagrodowego chowu gęsi jako intratnego zajęcia. Omówienie możliwych kanałów zbytu mięsa, produktów przetworzonych – w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz pierza i puchu. Omówienie czynników decydujących o końcowej jakości produktu i efekcie ekonomicznym: właściwy dobór piskląt i żywca, transport
i odchów, dobór pasz. Materiał z przykładem dobrych praktyk.
W części drugiej „Gęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

„Gęś w skowronkach” odcinek 1 - Historia przyzagrodowego chowu gęsi w Polsce.
Ogólne wprowadzenie do tematu. W pierwszym odcinku przedstawimy historię przyzagrodowego chowu gęsi w Polsce. Ukażemy gęsinę jako produkt tradycyjny,
o wysokim potencjale do chowu w różnych regionach i warunkach. Opowiemy
o możliwościach wykorzystania gęsi – mięso, pierze i puch i możliwych kanałach dystrybucji produktów, w tym o handlu zagranicznym. Ukazanie przyzagrodowego chowu gęsi jako możliwości zwiększenia dochodów gospodarstwa i uniknięcia wykluczenia społecznego kobiet niepracujących. Ukazanie powodów rosnącego zapotrzebowania na produkty wysokiej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów.
W części drugiej „Gęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).
Film powstał w ramach projektu Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi

„Gęś w skowronkach” odcinek 2 - ABC chowu przyzagrodowego gęsi
W materiale wskażemy z ekspertami, jak wprowadzić w gospodarstwie chów przyzagrodowy gęsi i umiejętnie go rozwijać, dbać o dobrostan gęsi, a także docelowo o jakość gęsiny. Materiał z przykładem dobrych praktyk.
W części drugiej „Gęsina na widelcu – gotowanie na ekranie” razem z szefami kuchni, gospodyniami oraz lokalnymi smakoszami, będziemy pokazywać gęsinę w różnych odsłonach w ciekawych, sielskich miejscach (gospodarstwa agroturystyczne).
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich" realizowanego w 2018 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Tradycja i rozwój
Reportaż z konferencji i konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Film powstał w ramach projektu Tradycja i rozwój - więcej informacji na stronie

Gęś na językach - felieton 3
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.

Gęś na językach - audycja 3
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.

Gęś na językach - felieton 2
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.

Gęś na językach - audycja 2
Film powstał w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw". Tematem cyklu filmów były zagadnienia z przyzagrodowego chowu gęsi oraz przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Więcej informacji o projekcie - zobacz.