Filmoteka

POLECANE FILMY

POZOSTAŁE FILMY

Jak powstaje certyfikowana żywność ekologiczna

Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.

Nie wyrzucaj - wykorzystaj

Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.

Jak przedłużyć świeżość produktów

Film powstał w ramach projektu "Eko jemy nie marnujemy" jako jeden z cyklu filmów poradnikowych typu „lifehack”. Zostały w nim przedstawione ciekawe rozwiązania promujące proekologiczne postawy: właściwej identyfikacji produktów ekologicznych; odpowiedzialnych zakupów; zapobiegania marnowaniu żywności; unikaniu odpadów - Zero Waste.

Jemy eko

Spot, w którym o produktach ekologicznych opowiadają najmłodsi
konsumenci, skierowany jest głównie do rodziców, którym zależy na
zdrowym odżywianiu dzieci. Zadaniem spotu jest edukowanie społeczeństwa
w zakresie podstawowych i praktycznych zasad i sposobów identyfikacji
ekologicznych produktów spożywczych przez konsumentów. Odpowiada na
pytanie dlaczego warto odżywiać się certyfikowaną żywnością ekologiczną,
a nie konwencjonalną. Zawiera komplet informacji, które motywują
rodziców do zwrócenia większej uwagi na to, co kupują i czym karmią
swoje dzieci i siebie.

Film powstał w ramach realizacji projektu JEMY EKO.

Produkujemy eko

Bohaterami filmu są rolnicy i przetwórcy z branży
warzywniczo-owocowej, nabiałowej oraz mięsnej, którzy opowiadają o swoich doświadczeniach
z produkcją ekologiczną. Z filmu dowiadujemy się
na czym polega produkcja ekologiczna i czym różni się od
konwencjonalnych metod wytwarzania żywności. Poruszane są zagadnienia
związane ze sposobami zbytu wytwarzanych produktów, w tym poprzez
krótkie łańcuchy dostaw. Zawarto w nim również informacje dotyczące
znakowania żywości na zgodność z wymogami i kryteriami rolnictwa
ekologicznego a także zaakcentowano pozytywne oddziaływanie rolnictwa
ekologicznego na środowisko przyrodnicze.

Film powstał w ramach realizacji projektu JEMY EKO.

Zainspruj się dziedzictwem - reportaż

Materiał powstał w ramach projektu pt. "Zainspiruj się dziedzictwem" realizowanego przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą. Reportaż promuje dziedzictwo kulturowe, kulinarne, folklor, zwyczaje i tradycje na obszarach wiejskich.

MLO - czyli o czym musimy pamiętać. Obowiązki przedsiębiorcy

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO".W odcinku pojawiają się odpowiedzi na najczęściej zadawane przez rolników pytania. Objaśnione zostaną m.in. sprawy kadrowe. Ponadto pojawi się pytanie dot. możliwości łączenia działalności MLO z ubojnią rolniczą w celu pozyskania mięsa.

MLO - Pierwszy krok do założenia działalności

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku znajdują się informacje nt. wymogów weterynaryjnych, jakie należy spełnić w MLO, a także branże w jakich można założyć MLO. W filmie pojawiają się również informacje dotyczące działań formalnych zmierzających do założenia MLO. 

MLO - Nasz biznesplan i projekt technologiczny

Film zrealizowano w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". Aby z powodzeniem rozpocząć działalność należy przygotować odpowiedni biznesplan, porad jak go przygotować udziela ekspert. W materiale przedstawione są również m.in. informacje dotyczące tego, które zakłady mogą skorzystać z odstępstw od niektórych wymagań higienicznych.

MLO To się uda!

Film powstał w ramach projektu "4 kroki do stworzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej tzw. MLO". W odcinku przedstawieni zostali producenci rolni, którzy z powodzeniem prowadzą swoją działalność na zasadach MLO. Opowiadają co było kluczem ich sukcesu, podpowiadają na co należy zwracać szczególną uwagę przyprowadzeniu tego typu działalności.

Wyświetlanie rezultatów od 41 do 50 z 174